3 vanlige løgner om utroskap

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

«Én gang utro, alltid utro», eller?

ANGRER: – Den forklaringen jeg oftest hører er at de ikke klarte motstå spenningen og tiltrekningen, ikke så konsekvensene, angrer oppriktig og ønsker å vinne tilbake partnerens tillit, sier psykologen. FOTO: NTB

Skrevet av: Marie Kvitrud, KK.no
Publisert søndag 17. oktober 2021

Det er som kjent mange ulike årsaker til at en person er utro, og alt fra mangel på nærhet i forholdet, kjedsomhet, tilgjengelighet og påvirkning av alkohol kan være utløsende faktorer.

Det finnes imidlertid mange som er utro selv om de er fornøyd med parforholdet sitt, kun fordi muligheten var der, for eksempel på en fest eller på en jobbreise.

Noen er utro over lang tid og utvikler følelser og et parforhold til en annen person. Andre er utro én gang og angrer bittert.

Hvis partneren din er utro mot deg er det naturlig at du prøver å finne ut hvorfor. Hva skjedde og hvorfor skjedde det? Det er naturlig å prøve å finne en forklaring eller analysere hva som var galt med forholdet deres.

For mange kan det være en liten trøst at det ikke trenger være noe galt med deres forhold i det hele tatt, og at det finnes mange grunner til at en person er utro. Det er heller ikke sikkert at han eller hun er utro igjen, men det avhenger av ulike faktorer.

Så hva er de vanligste mytene om utroskap?

IKKE SKYLD PÅ FORHOLDET: «Hvis alt var bra mellom oss hadde han ikke vært utro», er det nok mange som tenker, og det er en naturlig og forståelig reaksjon, selv om den ikke nødvendigvis er helt sann. FOTO: NTB

Tre løgner om utroskap

Det er tre vanlige oppfatninger om utroskap som kan gjøre det vanskelig å legge det bak seg og gå videre, skriver Psychology today. Det er oppfatninger og løgner som ofte blir forsterket av medier, venner og familie.

Løgn 1: Det må være noe galt med forholdet ditt hvis partneren din er utro

Selv om mange tror at man må være ulykkelig gift og ha udekkede behov for å være utro, er det ikke nødvendigvis tilfelle.

– Det kan være mange grunner til at noen er utro, som både ligger innenfor og utenfor forholdet. Noen er utro for få bekreftelse, for å såre partneren, på grunn av utilfredshet, de bruker sex som substitutt for alt som ikke er på plass i livet eller som en utvei fra hverdagens kjedsomhet.

Det sier sexolog ved lommesexologen.no, Marina Manuela de Paoli, til KK.

Det er derfor viktig å se på og forstå årsakene til utroskap. Det er ikke nødvendigvis problemer i forholdet som er årsaken til at noen er utro, og det kan være mange andre styrende faktorer.

– Den forklaringen jeg oftest hører er at de ikke klarte motstå spenningen og tiltrekningen, ikke så konsekvensene, angrer oppriktig og ønsker å vinne tilbake partnerens tillit. Eller «til tross for at jeg har vært utro elsker jeg ham eller henne, og kan ikke tenke meg å gå fra han eller henne til fordel for noen andre», forklarer de Paoli.

En annen forklaring hun hører er at personen har blitt forelsket og ønsker å leve sammen med den personen de har møtt, er helt ferdig med tidligere partner og ønsker i minst mulig grad å snakke om det.

Ha tydelige grenser i forholdet

«Hvis alt var bra mellom oss, hadde han ikke vært utro», er det nok mange som tenker, og det er en naturlig og forståelig reaksjon, selv om den ikke nødvendigvis er helt sann. Det er mange, mange andre grunner til at folk er utro som ikke har noe med forholdet deres å gjøre.

– Det trenger ikke være noe veldig galt med parforholdet selv om den ene er utro, men det er klart at noe er galt. Dere har nok ikke snakket nok om grenser og har ikke avklart tydelig nok hva som er tillatt og ikke i relasjonen.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Ofte kommer utroskap som en overraskelse på den andre parten, og det er et tegn på ulike forventninger og ønsker i relasjonen.

– Det er også viktig å definere hva dere anser som utroskap. Noen mener det er utroskap å chatte med en flørtende tone, mens andre mener det kun er utroskap hvis det er sex og samleie. Dette bør avklares tidlig i relasjonen, råder Heen.

LØGN GJØR DET VERRE: Hvis partneren din skjuler utroskapen, lyver og nekter å innrømme det i lang tid før det blir bevist, er det veldig vanskelig å få ny tillit.

Løgn 2: Én gang utro, alltid utro

De fleste har hørt at hvis en person har vært utro én gang, vil han eller hun være utro igjen og at de ikke kan stoles på. Dette er ikke nødvendigvis sant.

– Jeg tror ikke at det nødvendigvis er noen automatikk i utroskapen, og jeg tror ikke på utsagnet «én gang utro, alltid utro». Hvis det var en årsak til at du var utro i det ene forholdet, så er det ikke sikkert at du vil gjøre det samme i et nytt forhold, sier de Paoli.

Hvis seksuell frustrasjon var årsaken til utroskap i det ene forholdet, og man er i et nytt forhold der sexen fungerer godt, så har man ikke samme grunn til å være utro.

– Det er jo ikke slik at et sidesprang dømmer deg til å alltid være utro, men det kan nok øke risikoen for at det skjer flere ganger. Når noe er forbudt kan det gi en spenning i seg selv når man kommer unna med det, og da kan det være lettere å gjøre det igjen, forklarer hun.

De fleste som er utro opplever at de har tatt et stort steg utover de grensene de har satt seg. For noen er det nok lettere å gjøre samme feil på nytt, fordi stien allerede er tråkket opp.

– Men dette handler nok mer om personen bak utroskapen, hvordan man forholder seg til det man gjort og hva man velger å gjøre videre, sier hun.

Mange par bruker utroskapskrisen til å styrke sine forpliktelser overfor hverandre.

Viktig å være ærlig

– «En gang utro, alltid utro», sies det. Stemmer det?

– Nei, det tror jeg ikke, men det avhenger litt av typen utroskap og hvordan det blir avslørt. Hvis han eller hun er utro én gang, legger seg flat, innrømmer det og viser anger, er det større sannsynlighet for å legge det bak seg og gå videre. Hvis partneren din derimot skjuler det, lyver og nekter å innrømme det i lang tid før det blir bevist, er det veldig vanskelig å få ny tillit, forklarer Heen.

Noen vil prøve å bagatellisere utroskapen eller komme med unnskyldninger, og da vil den bedratte parten aldri føle seg helt sikker på at de har fått vite hele sannheten og at det aldri vil skje igjen.

– Aktiv tilbakeholdelse av informasjon og løgn kan nok være et tegn på at du ikke bør stole på vedkommende. Prognosen for at forholdet overlever og at det ikke skjer igjen, er dårligere hvis han eller hun ikke er åpen og ærlig om hva som har skjedd, sier Heen.

Det er viktig å påpeke at utroskap ikke må være slutten på et forhold, men dere må gjennom en ordentlig prosess og jobbe med forholdet. Du må akseptere handlingene, den andre må legge alle kortene på bordet og dere må jobbe dere gjennom det sammen.

FORT GLEMT: Når en affære blir avslørt eller oppdaget, er det mange som føler så sterk skyld og skam i lang tid at de glemmer elskeren eller elskerinnen.

Løgn 3: Å gi slipp på en elsker er veldig vanskelig.

Mange tror at det er veldig vanskelig å bryte med personen man har vært utro med, og at den utro parten sannsynligvis vil gå tilbake til elskeren flere ganger fordi det er så vanskelig å bryte kontakten helt.

Mange tror også at ektefellen lengter etter elskeren sin i ettertid, og på grunn av det er det mange som tror partneren lyver når de sier at affæren er et tilbakelagt kapittel.

Tro det eller ei, når en affære blir avslørt eller oppdaget, er det mange som føler så sterk skyld og skam i lang tid at de glemmer elskeren eller elskerinnen.

De har det ikke bra med seg selv, og elskerinnen eller elskeren blir ofte glemt i de vonde følelsene. Ofte har personen vurdert å avslutte relasjonen til elskeren flere ganger før det blir avslørt.

9 årsaker til utroskap

De Paoli sier at følgende 9 punker er vanlige årsaker til at noen er utro:

1. Biologisk instinkt

Det er ikke alle som mener at det finnes et biologisk grunnlag for monogami. De mener at monogami er en sosial og kulturell konstruert livsform. Menn som har sex med flere kvinner øker sjansene for å spre sine gener.

Hvis vi lar oss styre av biologisk instinkt kan det lede til utroskap, til tross for at det er en norm å holde seg til én partner.

2. For å forbedre sexlivet

Hvis man skal opprettholde spenning og god sex i et langvarig forhold må man aktivt jobbe med å få dette til. Man må ta seksualiteten på alvor, men mange par gjør ikke dette i tilstrekkelig grad. Problemet kan være at man lar sexen få lite prioritet i forholdet og at man kaster seg inn i noe nytt for at det som en gang var spennende har blitt kjedelig. Å holde seksualiteten i gang i et langvarig forhold er en jobb.

3. For å få nye seksuelle opplevelser

Spenning og begjær er ofte sterke drivkrefter for utroskap.

4. Eventyrlyst

Det finnes seksuelle narsissister hos begge kjønn. For noen handler det om å tilfredsstille følelsen av eventyrlyst når de går bak ryggen på sin partner. Menn har nok generelt mer jaktinstinkt enn kvinner. Noen menn er stadig på nye jaktmarkeder og opplever en boost når de har fanget byttet.

5. Blir forelsket i en annen

Å bli forelsket i annen kan være en grunn til at noen har en affære. I forelskelsesfasen opplever mange at sexlysten er høyere enn vanlig. Det finnes tilsynelatende ingen uoverensstemmelser og man matcher hverandres sexlyst helt perfekt og alt er symbiotisk. Når så nivået av hormoner går ned og hverdagen kommer, kan også skuffelsen komme.

6. Ønsker et uforpliktende seksuelt forhold

Menn har ofte lettere enn kvinner for å skille mellom sex og kjærlighet, og da er det lettere å kaste seg inn i et uforpliktende seksuelt forhold. I tillegg er testosteronnivået, et hormon som driver lysten, høyere hos menn.

7. For å bli verdsatt

Sex kan være et substitutt for så mange ting, og slik er det med seksuell utroskap også. Hvis man føler at partneren ikke verdsetter en kan det redusere den følelsesmessige forbindelsen og da kan det være lettere å være utro.

8. Liker oppmerksomhet fra andre

Noen blir hekta på at andre ser dem, først da føler de at de har en verdi. Dette kan ha med usikkerhet å gjøre, men kan også være at man er over gjennomsnittet glad i å flørte. Noen klarer å holde seg til flørten og ta den spenningen hjem til sin partner, mens andre tar steget videre.

9. Alkohol og tilgjengelighet

Alkohol og tilgjengelighet kan være medvirkende faktorer for at man velger å være utro, spesielt hvis man ikke er helt fornøyd med forholdet man er i. Alle vet at i julebordsesongen øker risikoen for utroskap.

Facebook
LinkedIn