4 små endringer som kan redde forholdet ditt

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

– Det er ofte ikke så mye som skal til.

Skrevet av: Marie Kvitrud

NEGATIVITET: Hvis kjæresten din har en dårlig dag og er gretten og sur, er det en dårlig idé å svare med samme mynt.

Det er aldri gøy å krangle med noen du er glad i. Alle som har vært i konfliktfylte forhold vet hvor frustrerende og vondt det kan være. Du ønsker at forholdet skal være harmonisk og fint, men ender ufrivillig opp med å krangle og kjefte helt unødvendig.

Små bagateller som hvem det er sin tur til å støvsuge eller gå ut med søppelet kan ende med kjefting og nedlatende ord. En av dere ender gjerne opp med å rope: «Du støvsuger jo ALDRI!» eller «Det er ALLTID jeg som må gå ut med søppelet!».

Lavt blodsukker, lite søvn eller jobbstress kan gjøre at vi tåler mindre av våre aller nærmeste, og i verste fall kan slike småkrangler ødelegge de gode følelsene dere har for hverandre.

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å snu den dårlige trenden, men dere må være villige til å jobbe med problemet.

EN DÅRLIG DAG: Ikke la mangel på søvn eller jobbstress ødelegge den gode stemningen i parforholdet.

Prøv disse 4 små endringene

– Det er ofte ikke så mye som skal til for å forbedre forholdet. Små endringer kan gjøre en stor forskjell, sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Heen sier at disse 4 enkle handlingene kan påvirke forholdet i stor grad:

1. Vær positiv

Prøv å være mer positiv til partneren din. Avstå fra kritikk og negativitet, og gi heller generøsitet og positivitet. Gi uttrykk for det du liker ved han eller henne, gi ros og anerkjennelse.

Kanskje du kan vise takknemlighet for noe partneren din har gjort? Anstreng deg for å være imøtekommende og gi partneren din positiv oppmerksomhet.

– Hvis han eller hun har en dårlig dag og er gretten og sur, bør du altså ikke svare med samme mynt. Se om du klarer å være positiv i stedet for å møte ham med samme dårlige humør, sier Heen.

Spør hva som har skjedd, kanskje det er noe du kan bidra med? Støtte, omsorg eller omtanke?

2. Respekter forskjellene

Alle mennesker er forskjellige, det handler om å respektere og akseptere disse ulikhetene. Forskjeller betyr ikke alltid at den ene personen har rett og den andre har feil. Vi ser virkeligheten gjennom forskjellige filtre avhengig av kultur, kjønn, bakgrunn og familiehistorie.

– Innse at verdier, meninger, holdninger, tilnærming til problemer og reaksjoner kan være forskjellige. Ikke prøv å forandre partneren din, aksepter at dere er ulike, sier Heen.

Hun oppfordrer til å være nysgjerrig. Hvorfor reagerer han på den måten? Hvorfor har hun de meningene? Vær nysgjerrig og ta imot ulikhetene med et åpent sinn.

3. Ta initiativ til reparasjon

Alle reagerer ulikt på konflikter. Noen søker forsoning og samtale, mens andre trekker seg unna og ønsker tid alene.

Hvis dere krangler eller er uenige er det viktig at en av dere tar initiativ til å reparere forholdet.

– Spør om dere kan sette dere ned og snakke om det som skjedde. Sett ord på hva du tenker og føler, oppfordrer Heen.

4. Gå i deg selv

Heen sier at det er lurt å gå i deg selv og tenke over hva du bidro med i konflikten. Vær selvkritisk og tenk gjennom hva du selv kan endre.

– Jo mer du gjør det, jo bedre. Ofte tenker vi kun på hva den andre kan og bør endre med seg selv, men det er viktigere å se hva du selv kan endre. Hvis han trekker seg unna, kan det for eksempel hende at han ikke har fått nok oppmerksomhet. Ta ansvar for det du selv kan endre, sier hun.

SNAKK SAMMEN: Hvis dere krangler eller er uenige er det viktig at en av dere tar initiativ til å reparere forholdet.

Ta en time-out

I noen familier er det mye krangling mens i andre familier er det nesten ingen krangling. Alle tar med seg ulike tradisjoner inn i et parforhold, og det kan påvirke hvordan vi reagerer på konflikter.

Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, og han anbefaler alle par å ta en time-out for å unngå oppskalering av krangler.

– Hvis en krangel eskalerer, kan et lite problem fort bli til et stort problem, sier han.

Ett eksempel er at hun irriterer seg over at du slenger sokkene på baderomsgulvet hver kveld, og gir uttrykk for dette. Da henter du frem flere eksempler på irriterende ting som hun gjør, for eksempel at hun glemmer å ta på korken på tannkremtuben. Slike bagateller kan i noen tilfeller skalere til diskusjoner om dere skal fortsette å være kjærester eller ikke. Det begynne i det små, og til slutt sier begge slemme ord til hverandre.

– Hvis du merker at krangelen utvikler seg i feil retning, bryt opp og ta en time-out før du sier noe du kommer til å angre på. Ta opp igjen temaer senere når temperaturen ikke er så høy lenger, med utgangspunkt i deg selv. «Jeg synes ikke det er så koselig når sokkene ligger på gulvet hver kveld», oppfordrer Winther.

På den måten kan dere få til en rolig og saklig diskusjon om problemet, uten at det utvikler seg til en ødeleggende krangel.

RESPEKTER FORSKJELLENE: Alle mennesker er forskjellige, det handler om å respektere og akseptere disse ulikhetene.

Prøv tale- og lytteteknikk

Winther oppfordrer par som sliter med høyt konfliktnivå til å prøve det han kaller en godt bevart hemmelighet, nemlig tale- og lytteteknikk.

Slik gjør dere det: Ta tak i fjernkontrollen, en banan eller noe annet som skal fungere som en mikrofon. Den som holder mikrofonen skal snakke, og den andre skal kun gjenta det som blir sagt.

Hvis du starter sier du en kort setning med utgangspunkt i deg selv. «Jeg blir lei meg når du gjør sånn». Deretter skal kjæresten din gjenta det du sier, uten å forsvare seg eller bortforklare.

Når du er ferdig skal kjæresten din si noen korte setninger fra sitt ståsted, som du skal gjenta. Slik tvinges dere til å lytte uten å gå i forsvarsposisjon.

Hvis dette ikke fungerer og dere har et vedvarende høyt konfliktnivå, er det lurt å søke hjelp hos en parterapeut som kan hjelpe dere med å håndtere konflikter på en bedre måte.

Facebook
LinkedIn