6 tegn på at han er en «serie-dater»

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

ØNSKER IKKE FORPLIKTELSE: – Noe av grunnen til at mange er serie-datere, er nok at de er redde for å forplikte seg, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix

Tekst: Marie Kvitrud
Foto: NTB Scanpix
Publisert: 15. november 2019

Jeg har blitt intervjuet om seriedatere i KK.

 

– Jeg tror det blir mer og mer utbredt, sier samlivsterapeut.

Se for deg at du matcher med en skikkelig kjekk fyr på Tinder, eller at den nye naboen din endelig inviterer deg ut på date. Du gleder deg, pynter deg og har store forventninger. Men hvordan vet du at han legger like mye i det?

En serie-dater er en som går fra første date til første date, uten å knytte seg til noen. De går ikke nødvendigvis på date i håp om at det skal bli noe mer, men ønsker kun bekreftelse og tilbakemelding på at de er ønsket. De finner gjerne feil med alle de møter, men blir tilfredsstilt av å vite at noen ønsker å date dem. Det gir en selvtillitsboost som har større betydning enn at de sårer personene de møter.

Serie-dater» er nok en mellomting mellom en «casual dater» som kun ønsker meningsløs sex og gjerne flere partnere samtidig, og en «serie-monogamist», som tilsynelatende går fra det ene seriøst forholdet til det andre uten å være singel særlig lenge.

En serie-dater elsker jakten og spenningen i begynnelsen av et forhold, og så hopper de videre til neste.

– Jeg tror det blir mer og mer utbredt å være serie-dater, fordi det er så lett å finne noen å date på ulike apper og nettsteder i dag. Det er også fort gjort å tenke at daten ikke er god nok eller interessant nok.

Det sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og som også jobber med individuell rådgivning.

Derfor dater han flere

– Noe av grunnen til at mange er serie-datere, er nok at de er redde for å forplikte seg. De er gjerne redde for å bli avslørt, avvist og såret, og da tør de ikke vise hvem de egentlig er. Slike serie-datere har nok ofte lav selvfølelse, men det klarer de med letthet å skjule i slike flyktige og uforpliktende forbindelser, sier hun.

For mange handler datingen også om å få bekreftelse på at de er attraktive og ønsket, selv om det ikke er gjensidig. Noen liker også å gjøre det slutt med den de dater, for da føler de at de har makt.

– De får gjerne en mestringsfølelse og føler at de har makt over personene de dater. I bunn og grunn handler det nok om en drøm om å finne noen, men de er ikke emosjonelt modne nok til å forplikte seg, sier samlivsterapeuten.

For at et forhold skal fungere, må begge parter gi av seg selv. Det handler ikke bare om at personen du dater skal være god nok eller spennende nok.

VÆR TYDELIG OG DIREKTE: – Vær tydelig på hva du vil og spør hva den andre søker og ønsker, råder samlivsterapeuten.

Slik avslører du serie-dateren

– Det er ikke så lett å avsløre at daten din ikke er klar for en forpliktelse, men det handler om å si hva du ønsker og søker, råder Sigridsdatter Heen.

Det kan med andre ord være smart å si rett ut om du ønsker deg en kjæreste eller bare en flørt.

– Vær tydelig på hva du vil og spør hva den andre søker og ønsker. De kan selvfølgelig lyve og gi et uriktig inntrykk, men du merker fort om de kutter kontakter eller ikke lever opp til ordene, sier hun.

Det er selvfølgelig en ærlig sak om daten føles feil for deg eller den andre parten, men det er ikke greit å fake forhold.

– Noen ser på jakten som selve spenningen, og etterpå er de «ferdig». Dette har ikke noe med en moden relasjon å gjøre. I en ekte relasjon forplikter vi oss og knyttes mer og mer sammen, og blir videre interessert selv om det ikke var en «wow-date».

Det sier Kate Elin Søyland, som er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes.

Noen sliter med å forplikte seg (men ønsker det oppriktig), mens andre trenger trygghet og tid for å kunne by på seg selv.

– Våre tidligere relasjonserfaringer påvirker hvordan vi fremstår på første date. Fordelen er at de som kanskje er litt tålmodig kan finne en skikkelig «diamant», til tross for at første daten kanskje bare var grei nok, sier hun.

6 klare tegn

Ifølge kvinnemagasinet womenshealth.com.au, er det 6 tegn du bør være obs på for å avsløre en «serie-dater»:

1. Han vil ha lange dater
Serie-datere liker å ha veldig lange første dater. Dette trenger ikke nødvendigvis å være et faresignal om daten er emosjonelt tilgjengelig og føler at dere har en god kjemi, men serie-datere drar ut datene fordi de ønsker å gjøre deg mest mulig interessert og betatt fortest mulig – for så å dumpe deg.

2. Han slutter å ta kontakt
Du og daten har gjerne sendt meldinger og snapper nesten daglig over tid, og plutselig hører du ingenting. Etter en ukes tid kommer han med en dramatisk unnskyldning, som at et familiemedlem døde. Dette er et tegn på at han bruker drama for å få sympati fra deg, uavhengig av om historien er sann eller ikke.

3. Gjør alt han kan for å imponere
En serie-dater gjør alt han kan for å imponere deg, og gjør gjerne store romantiske gester. Han vet hvilke knapper han skal trykke på for å imponere deg. I stedet for å bruke tid på å bli kjent, lager han gjerne en rask og dramatisk start på datingen, med hjerter og blomster. Hvis det føles som litt for mye litt for tidlig, så er det nok det.

4. Liker å gjøre deg sjalu
Dessverre er det mange som bruker sjalusi for å føle seg bedre, for hvis partneren/dater blir sjalu så må de virkelig være interessert og bry seg? Dette er også noe serie-datere ofte gjør, og de snakker gjerne om opplevelser med venner av motsatt kjønn eller snakker mye av damer de kjenner. De er rett og slett mer opptatt av å få oppmerksomhet og anerkjennelse av deg, enn å bygge et forhold.

5. Han bruker store ord
Det er ikke uvanlig at serie-datere bruker store ord, som i «Før jeg møtte deg var jeg en player», eller «Jeg har aldri åpnet opp for noen på denne måten før». Her bør du vurdere konteksten, har han også snakket om hva han ønsker i fremtiden? Stemmer ordene med handlingene?

6. Han forlot eksene sine
Dette er et viktig punkt å vurdere. Serie-datere har en tendens til å være den som forlater den andre i et forhold. Så hvis du finner ut at han var den som avsluttet alle sine tidligere forhold, bør du bruke noen minutter på å fordøye det. For hvis noen avslutter forhold veldig fort, kan det hende de mangler evnen til å løse problemer, og det er fullt mulig at han også kommer til å forlate deg.

Andre faresignal

Det som er viktig å være obs på er at du og daten kan ha helt ulikt mål med daten.

– Daten din kan ha sex som en attraktiv gevinst, mens du kanskje ser etter en potensiell kjæreste og livspartner. Så spør gjerne eksplisitt før du får følelser for en serie-dater som faktisk ikke er interessert, selv om han/hun kanskje later som, sier Søyland.

Hun sier at følgende er tydelige faresignal:

 • Selv om han er hyggelig i kommunikasjonen, er det alltid du som melder han først, eller daten tekster deg plutselig etter midnatt. «nei, det er ingenting galt» forsikrer han.
 • Du kan føle at både kjemi og kveld er helt topp, men du hører ikke mer fra ham.
 • Han er ikke interessert i en langvarig relasjon, og når du kommer inn på slike temaer så svarer han det du vil høre eller hopper gjerne over til et annet tema.
 • Relasjonelt utålmodig og impulsstyrt. Om du ikke tar ham med storm første kvelden, er han ikke villig å gi det tid, kjeder seg og flyr videre til neste eventyr.
 • Mange korte forhold bak seg der det var eksen(e) som var problemet – ikke han.
 • Forteller intime detaljer svært fort.
 • Umodne svar som «hvis du er så glad i meg, må du klare å få til barnevakt slik vi kan møtes i kveld».
 • Lite empati er ikke et godt tegn.
 • Mange er svært dyktige med ord – se opp for rosa luftslott.
 • Pågående med sexprat og lite respekt for deg og din integritet, som tross alt er vanlig å ha for fremmede.
 • Ghostet på Tinder? Han tar initiativ og dere blir skikkelig hete enten på nett eller fysisk, men plutselig forsvinner han uten et eneste ord. Du sitter såret tilbake.
 • Daten har mer jeg-fokus enn du/vi-fokus. En selvsentrert person vil ha større vanskeligheter med å etablere og bygge en relasjon.
 • Daten lover masse romantiske ting, men handling uteblir.
 • Daten sier han er klar for den store kjærligheten, men når du tar en liten titt på profilen hans på Facebook finner du mange kjærestebilder, selv om det er flere år siden det ble slutt.

Det viktigste om du møter en serie-dater, er å ikke ta det personlig.

– Til tross for smerten med å bli dumpet før du får vist hvem du er, prøv å Ikke ta det personlig. Vær glad at det kom frem tidlig slik du ikke sløser bort din dyrebare tid på en som kanskje ikke vil binde seg. Du har alle muligheter til å finne en kjekk og pålitelig kjæreste som også er tilgjengelig emosjonelt, ikke bare med flotte ord og lite handling, sier Søyland.

Facebook
LinkedIn