Hvordan tørre å snakke om følelser med partneren?

Følelser i forhold er noe av det mest kraftfulle og samtidig skremmende vi kan oppleve. Sårbarhet og åpenhet er sentrale elementer i et sunt og tilfredsstillende forhold, men det å snakke om følelser kan være utfordrende for mange.  Følelser er en naturlig del av menneskelig interaksjon.  De er et verktøy som hjelper oss å forstå oss selv og andre. Å snakke om følelser kan være en styrke, ikke en svakhet.

 

Frykten for avvisning, misforståelse, eller å skape konflikt kan gjøre det vanskelig å snakke om følelser. Mange mennesker har også vokst opp i miljøer der følelsesmessig uttrykk var begrenset eller frarådet, noe som kan føre til at de har vanskeligheter med å uttrykke følelser som voksne.

Følelser kan dessuten være intense og noen ganger skremmende. Det kan være lettere å unngå eller undertrykke dem, spesielt hvis de er negative eller ubehagelige. Men å unngå følelser kan ofte føre til større problemer på sikt, da de uunngåelig vil boble opp til overflaten på en eller annen måte.

Først og fremst, erkjenn at det er normalt å kjenne på en viss frykt. Angsten for avvisning eller for å bli misforstått kan være en hindring for å uttrykke seg ærlig. Men husk: Sterke forhold er bygget på ærlighet og gjensidig tillit.

Følelser er en naturlig del av menneskelig interaksjon. De er et verktøy som hjelper oss å forstå oss selv og andre. Å snakke om følelser kan være en styrke, ikke en svakhet.

Her  er noen  tips om hva du  kan gjøre:

Øv på å uttrykke følelsene dine

Øv på å uttrykke følelsene dine på trygge måter. Det kan være lurt å starte med å skrive ned følelsene dine før du snakker om dem. Skriftlig selvanalyse kan hjelpe deg å klargjøre og forstå dine egne følelser før du deler dem med andre.

Ikke skam deg over følelsene dine

En annen nøkkel til å tørre å snakke om følelser er å ikke skamme seg over dem. Følelser er en del av den menneskelige erfaringen, og det er ikke noe galt i å føle det du føler. Det er viktig å akseptere følelsene dine som de er, selv om de ikke alltid er behagelige.

Kommuniser åpent og ærlig

Kommuniser åpent og ærlig med partneren din om dine følelser. Det er viktig å være tålmodig og forstående, og å gi hverandre tid til å formulere og uttrykke det som kan være vanskelige følelser.

Bruk jeg-form

Begynn med å akseptere og forstå dine egne følelser. Uttrykk dem i jeg-form, for eksempel «jeg føler…» i stedet for «du gjør meg…». Husk å være tålmodig med deg selv og den andre personen, og vær klar over at det kan være ubehagelig, men det er en viktig del av personlig vekst og styrking av relasjoner.

Hvordan få kjæresten til å snakke om følelser?

Oppmuntre din partner til å uttrykke følelser ved å opptre med en trygg og støttende innstilling. Vær åpen, tålmodig og lyttende. Det kan også hjelpe å starte samtalen med å dele litt om dine egne følelser.

Hvordan få kjæresten til å vise kjærlighet?

Kommunikasjon er nøkkelen. Hver person uttrykker og oppfatter kjærlighet på forskjellige måter. Snakk med partneren din om hva kjærlighet betyr for hver av dere og hvordan dere foretrekker å uttrykke og motta kjærlighet. Forståelse av hverandres «kjærlighetsspråk» kan hjelpe til med å styrke forholdet.

Å tørre å snakke om følelser i et forhold er ikke alltid enkelt, men det er avgjørende for å bygge en dypere forbindelse med partneren din. Med øvelse, tålmodighet og støtte kan det bli en naturlig del av forholdet ditt.

Søk profesjonell hjelp hvis nødvendig

Hvis du fortsatt finner det utfordrende å snakke om følelser, kan du vurdere å søke profesjonell hjelp. En terapeut eller rådgiver kan gi deg verktøy og strategier for å navigere i disse vanskelige samtalene.

Jeg er individuell rådgiver og parterapeut, så du kan komme til meg alene eller med din partner. Jeg holder også samlivskurs og tilbyr også samlivskurs i forkortet utgave som privatundervisning for bare dere to. Jeg har kurs både om følelser, om kjærlighetsspråkene, om kommunikasjon og problemstilling, om seksualitet og om utroskap.

Dere kan komme til meg på mitt hjemmekontor i Oslo eller vi tar det online.

Ta kontakt! Jeg stiller veldig gjerne opp for dere.

https://samlivsskolen.no/wp-content/uploads/2013/09/anna-150.jpg

 

Facebook
LinkedIn

Ta kontakt for mer info og påmelding!