Bør du avsløre at du er betatt av vennen din?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

FYSISK NÆRHET KAN FEILTOLKES: Studier viser at vi ofte misoppfatter signaler og tror at det er romantisk og seksuell interesse i et vennskap. Ifølge studier er det flere menn enn kvinner som tror at vennen deres av motsatt kjønn er interessert i noe mer.

Mange er redde for å ødelegge vennskapet.

Skrevet av Marie Kvitrud
Publisert lørdag 06. mars 2021

Det er dessverre ikke slik at vi kan velge hvem vi skal bli betatt av og forelsket i. Av og til kommer følelsene helt uventet som lyn fra klar himmel. Kanskje du plutselig ser barndomskompisen din i et nytt lys, du kjenner at hjertet banker litt ekstra hver gang han ene i vennegjengen dukker opp, eller kanskje du plutselig blir betatt av bestevenninna di?

Selv om du kun er venn med noen er du selvsagt ikke immun mot å utvikle romantiske følelser for dem, men det er ikke nødvendigvis bare negativt. Noen av de mest vellykkede forholdene begynner med vennskap, men det krever jo at følelsene er gjensidige. Det kan være vanskelig å vite om vennen din føler det samme eller om han eller hun kun er glad i deg som en venn.

Hvis du for eksempel blir kjempebetatt av en i vennegjengen er det lett å overtolke hver minste ting han gjør. Kanskje du føler at han smiler litt ekstra til deg, at han gir flere klemmer til deg enn til de andre i gjengen, eller at det neppe er tilfeldig at han alltid setter seg i stolen rett ved siden av deg. Han må jo føle det samme, eller?

Studier viser at vi ofte misoppfatter signaler og tror at det er romantisk og seksuell interesse i et vennskap. Ifølge studier er det flere menn enn kvinner som tror at vennen deres av motsatt kjønn er interessert i noe mer, skriver Psykology Today.

Hvis du plutselig innser at du har utviklet dypere følelser for en venn, står du overfor et vanskelig dilemma. Hva skal du gjøre videre? Skal du si noe om hva du føler eller late som ingenting?

Det finnes både fordeler og ulemper med å innrømme at du er betatt av en venn.

FØLELSER FOR EN VENN: Det er lett å overtolke og feiltolke signaler fra en venn som du har romantiske følelser for.

Er det lurt å avsløre at du er betatt av en venn?

– Ja, hvorfor ikke? Den som intet våger intet vinner, sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Hun oppfordrer til å finne ut om personen du er betatt av er singel og tilgjengelig. Er det noen sjanse for at følelsene er gjensidige?

– Det kan være lurt å gjøre deg noen tanker om hva den andre personen synes om deg. Virker det som han eller hun har positive følelser for deg, kan han være interessert eller er det helt utenkelig?, sier Heen.

Noen ganger kan også det å vise interesse bidra til at den andre får øynene opp for deg. De fleste blir litt beæret og smigret av å høre noe slik, men det kommer an på måten du sier det. Hvis du gjør det på en grei måte, er det verste du kan få en hyggelig avvisning.

PRØV FORSIKTIG: Si «Jeg har sansen for deg. Er du åpen for noe mer, eller vil du bare ha det slik som nå?» Da er det lettere for den andre å gi respons. Ikke gjør det vanskelig for den andre å avvise.

– Snakk sammen!

Thomas Winther er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg. Han oppfordrer til å snakke åpent med vennen din.

– Det er selvfølgelig litt avhengig av konteksten. Men hvis du har romantiske følelser for en venn, og det er en som du kunne tenkt deg et forhold med, kan det være lurt å snakke med vennen din om det. Si hva du synes og føler, og prøv å lodde stemningen litt, sier Winther til KK.

For mange er det uaktuelt å innlede et forhold eller en flørt med en venn, så det kan være lurt å undersøke om det er noe vennen din kunne tenkt seg. Hvis du har havnet i «vennesonen» kan det også være vanskeligere for vedkommende å utvikle dypere følelser for deg.

– I noen tilfeller kan det at vennen din får vite at du føler noe mer, åpne øynene hans og øke sannsynligheten for at han ser på deg som en potensiell kjæreste, forklarer han.

Du bør imidlertid være obs på at det i noen tilfeller kan være vanskelig å forbli venner i ettertid hvis det ikke fungerer. Det er en viss sjanse for at det kan skape en distanse mellom dere.

– Hvis du for eksempel får vite at bestevenninna di har romantiske følelser for deg som ikke er gjengjeldt, er det greit å være klar over at det kan skape en distanse i vennskapet, sier han.

FRA VENNSKAP TIL KJÆRLIGHET: Noen av de mest vellykkede forholdene begynner med vennskap, men det krever jo at følelsene er gjensidige.

Ikke bruk for store ord

– Hvis du er betatt av en i vennegjengen kan du gjerne si «Jeg liker deg godt og vil bli bedre kjent med deg, hvis det er noe du kunne tenkt deg? Hvis ikke det er aktuelt, så fortsetter vi bare som nå». Prøv å ikke gjøre det så stort og skummelt. Det viktigste er at du snakker for deg selv og sier hva du føler og har lyst på, sier Sigridsdatter Heen.

Ikke uttrykk en stor forventning, ikke formuler deg for voldsom eller vær for pågående og overtydelig. Ikke kom med en stor kjærlighetserklæring, da det kan ha motsatt virkning. Si heller «Jeg har sansen for deg. Er du åpen for noe mer, eller vil du bare ha det slik som nå?» Da er det lettere for den andre å gi respons. Ikke gjør det vanskelig for den andre å avvise.

Hvis du er singel og har lyst på en kjæreste, bør du også tenke gjennom hva slags kvaliteten du vektlegger og ønsker deg i en partner. At personen er snill, har humor, har like interesser, er en du kan stole på og snakke om alt med? Så bør du se på personen du er betatt av, passer dere sammen som kjærester?

Facebook
LinkedIn