– Den rå sexen som ikke handler om følelser tar stor plass i samfunnet vårt

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

I KK.no  ble jeg høsten 2021 intervjuet om sex og intimitet. Her er noen smakebiter fra intervjuet som du kan leser  mer av på  hjemmesiden min under menyen «I media».

Sex uten intimitet er  kjenner de fleste til – om ikke fra egne erfaringer med one night stands eller uforpliktende forhold, så i det minste fra eksempelvis film og serier. Men hva med intimitet uten sex? Parterapeut og sexolog Anna Sigridsdatter Heen sier at sex og intimitet er noe av det vanligste par sliter med. Hun mener at sex ikke nødvendigvis innebærer intimitet. Mangel på intimitet i et forhold, både fysisk og psykisk nærhet, kan skyldes dårlig kommunikasjon og redsel. – Sex kan du godt ha uten å legge sjela di i det. Det kan være en kjedelig og rituell øvelse – eller dyrisk, gøy og selvtilfredstillende, sier Heen til KK og fortsetter: Jeg oppfatter at intimiteten er det vanskelige. Det er nærheten vi ofte rygger tilbake for, der vi må være modige. Vi tør ikke stole på at noen egentlig vil ha oss. Intimitet innebærer nærhet og gjensidighet. Da må følelsene være skrudd på, man må våge litt, ikke være redd for å gi av seg selv og vise seg selv fram. Mange har erfaringer med at dette ikke alltid blir tatt godt imot, og det frykter vi. Derfor kan vi komme til å heller trekke oss unna, hevder hun.

– Man krangler oftere, blir sure, misforstår hverandre, ser forskjeller i verdier og reaksjoner. Det kan bli mye vi skal romme, og det kan føre til at man trekker seg tilbake og ikke klarer å gi like mye av seg selv, forteller Heen. Denne fasen er derimot ikke noe å bli redd for – det er helt naturlig. Det er noe Heen ofte møter som parterapeut. Da snakker de gjerne om kunsten å vende seg mot hverandre igjen. – Distanseringen er en naturlig ting. Men hvis man bare vender seg vekk fra hverandre, så har man bare et bofellesskap og ikke et faktisk samliv.

For å unngå å bli det hun kaller «intime fremmede» som bare lever ved siden av hverandre, er det avgjørende å gå inn for å gjøre noe med det. – Det å ta initiativ til å reparere, å vende seg mot hverandre igjen, det er det som er kunsten. Da må man ta tak og be den andre om at man skal gjøre noe med det sammen.

I samfunnet vårt er det litt den rå sexen som ikke handler om følelser som tar stor plass. Det handler om flest mulig erfaringer, skilte med ligg – det er bekreftelse på at man får det til, at man er attraktiv. Men da gir du ikke noe av deg selv. – Du kan for all del være en utmerket sexpartner, men modnes man litt så slår man seg ikke til ro med gode sexstillinger og spill. Det er jo en større nærhet vi søker.

Facebook
LinkedIn