Dette er det viktigste dere gjør etter en krangel

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

Nettavisen hadde 10.9.19 en artikkel, om krangling i parforhold. Flere samlivsterapeuter ble intervjuet, deriblant jeg.

Her følger mine råd for hvordan håndtere krangler konstruktivt.

Hele artikkelen kan leses i Nettavisen for de som har abonnement.

Parkonflikt
Alle par har konflikter, de blir ikke borte, men dere kan lære dere å bli gode konfliktløsere, og å unngå at kranglene skaper avstand mellom dere. Foto: Getty Images

Av Trine Solberg
29. august 2019, kl. 22:29

 

Det er ikke om å gjøre å unngå krangler for enhver pris i et forhold,

Anna Sigridsdatter HeenUdekkede behov

Samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen kan ramse opp en rekke vanlige krangletemaer i norske hjem, men også hun påpeker at bak roping og kjefting om matpakkelaging og pengebruk kan det ligge noe mer, som må tas på alvor.

– Det er grunnleggende behov som ikke er dekket og som kan utløses av bagateller, som blir store krangler, sier hun

Dere kommer ikke til å slutte å krangle, og det trenger heller ikke være noe mål, men det er flere ting dere kan jobbe med som kan gjøre at kranglene ikke blir større enn de trenger å være, og at de faktisk blir konstruktive slik at dere får det bedre som par.

Ta opp viktige konflikter med en gang:

Én er å forsøke å ta viktige konflikter med en gang, så de ikke får vokse seg store.

Det er vanskelig å være den som tar opp de vanskelige tingene, men det er viktig for å unngå unødige gnisninger mellom dere.

– Ta en pause, er et av rådene til samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen.

Ta en time out:

– Når det er tøffe konflikter så er man ofte veldig følelsesladet. Det gjør at man ikke helt evner å lytte og at man kommer litt i forsvar, sier Heen.

Ta derfor en «time out» – enten før eller midt i krangelen – og avtal å ta det opp igjen dagen etter. I mellomtiden bør begge tenke over hva som egentlig er viktig – var du sint fordi han kom for sent hjem eller er det egentlig noe annet som ligger bak?

Når dere møter hverandre igjen bør dere også ha en annen innstilling enn den dere trolig hadde da krangelen blusset opp; se konflikten litt på avstand, minne deg selv på at dere egentlig er på lag, og vær forberedt på å ta innover deg kritikk og å lytte til hva den andre har å si.

– Ta ansvar og si at denne krangelen er ikke god for oss. La oss stoppe opp nå. Ha innstillingen at vi skal løse det sammen, så går begge i seg selv og så er man klare for det når man møtes.

Lytt og spør:

Det holder ikke bare å lytte – du må være helt sikker på at du hører riktig. I en opphetet diskusjon glemmer vi fort at vi egentlig er to mennesker som vil hverandre vel, og det er fort gjort å tolke den andre i verste mening.

– Når noen sier noe, så lytt og spør; «har jeg oppfattet deg riktig? Var det dette du mente?» Ikke tolk hverandre, men forsikre deg om at du har forstått, påpeker Heen.

Dropp alle «Jo, du sa..»:

Og ikke legg ord i munnen på hverandre, råder hun videre. Når dere fanges i en rundans av «Jo, du gjorde sånn», «jo, du sa» og «nei, det var ikke det jeg gjorde», så stopp opp og gå videre.

Krangle som et team:

Husk at dere er et team også når dere krangler. Dere har en konflikt, dere skal løse den og ingen av dere kan vinne over den andre.

– Jeg har sett mange par der en ikke er villig til å se inn i seg selv, og da blir personen nesten umulig å leve med for mange, sier Heen.

Prosjekt: Krangling:

Heen råder dessuten til å forsøke å være to om hele prosessen med å lære å løse konflikter. Når dere har hatt deres første krangel med en «time out» eller fri for feiltolkninger, og kjenner at dere har forstått mer av hva som skjedde og av den andre, så er det verdt en liten fest, mener hun.

Klarer dere å ta slike diskusjoner istedenfor krangler der det er om å gjøre å rope høyest om den andre, så er det med på å bygge opp et robust forhold som også tåler store konflikter, påpeker Heen.

HEENS RÅD FOR EN GOD KRANGEL:

  • Ta opp viktige konflikter med en gang Ta en time out
  • Lytt og spør
  • Dropp alle «jo, du sa det»
  • Vær et team
  • Feire suksessene

 

Facebook
LinkedIn