Lurt å ta pause når samlivet halter?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

 Som parterapeut  ser jeg både argumenter for og imot å ta en pause når et forhold blir for vanskelig.

Argumenter for å ta en pause

  1. Tid til selvrefleksjon: En pause gir dere begge parter muligheten til å reflektere over sine egne følelser, behov og den fremtidige retningen på forholdet. Det kan være en verdifull tid for selvutvikling og personlig vekst.
  2. Reduserer spenninger: Når konflikter og negativitet dominerer et forhold, kan en pause bidra til å redusere spenninger. Dette gir rom for å savne hverandre og sette pris på det man har sammen.
  3. Bedre kommunikasjon: Etter en periode fra hverandre, kan par finne ut at de kommuniserer bedre. Avstanden kan gi perspektiv og hjelpe dere begge til å nærme seg diskusjoner mer konstruktivt.
  4. Mulighet til å evaluere forholdet: En pause kan gi par muligheten til å evaluere forholdets styrker og svakheter fra et mer objektivt ståsted, uten de daglige distraksjonene og konfliktene.

Argumenter mot å ta en pause

  1. Risiko for ytterligere distanse: Det er en risiko for at pausen fører til enda større distanse mellom dere, noe som kan gjøre det vanskeligere å finne tilbake til hverandre.
  2. Uklare regler: Uten klare retningslinjer kan en pause føre til misforståelser og såre følelser. Det er viktig med enighet om hva som er tillatt under pausen.
  3. Følelsesmessig usikkerhet: En pause kan skape en følelse av usikkerhet og angst om forholdets fremtid. Dette kan være spesielt vanskelig hvis en av dere er mer engasjert i forholdet enn den andre.
  4. Risiko for endelige brudd: Noen par finner ut at de er lykkeligere alene eller møter noen andre under pausen. Dette kan føre til at pausen blir permanent.

Konklusjon

Beslutningen om å ta en pause i et forhold bør ikke tas lett på. Det krever ærlig kommunikasjon og en felles forståelse av hva man håper å oppnå med pausen. For noen par kan en pause være det som trengs for å gjenopplive forholdet og komme tilbake sterkere. For andre kan det være begynnelsen på slutten. Viktigst av alt, er at  begge parter må forpliktet til  å jobbe med  forholdet og med  dere selv, for at en pause skal kunne være fruktbar.

Det kan  være smart å benytte  dere  av en parterapeut (bruk gjerne meg) for en avklarende samtale  om hva dere vil oppnå med  å ta en pause, hvilke retningslinjer om skal gjelde mens dere er fra hverandre, og hva  hver av dere  vil forplikte dere til  for å komme sterkere tilbake.

Facebook
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *