En av fem betror seg oftere til kjæledyret enn partneren

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

 

Tidlig i februar 2022 – før  Valentinsdag, ble jeg som parterapeut intervjuet om hvilket forhold de som lever i en parrelasjon har  til  sine kjæledyr.  Intervjuet  var basert på  en undersøkelse gjort på vegne av  dyrerbutikk-kjeden Musti. Svarene i undersøkelsene var tankevekkende og for mange av oss – ganske  så talende. I mange  tilfeller  kan kjæledyret trumfe partneren!

 Les saken nedenfor, gjort  av av Pernilla Forsman:

 Valentinsdagen er rett rundt hjørnet, og for mange er det en mulighet til å vise at man setter ekstra pris på sin kjære. For enkelte er det derimot ikke en tobeint, men en firbeint som fyller hjertene våre.

 

I en undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av Musti kommer det frem at den viktigste grunnen til at folk har kjæledyr er fordi de gjør dem lykkelige. Erik Skjærstad, administrerende direktør i Musti, Norges største dyrebutikk-kjede, er ikke overrasket.

– At kjæledyret gjør eierne lykkeligere, og bidrar til å gi livet mening er de to viktigste grunnene til at nordmenn har kjæledyr. Det er hyggelig å se at det er de varme følelsene våre som er de viktigste driverne for at vi har dyr. Det er nok også avgjørende for at mange velger å betro seg til sin firbente venn, forteller han.

I undersøkelsen oppgir nemlig 17 prosent av kjæledyreierne nemlig at de ofte velger å betro seg til kjæledyret fremfor venner eller familie. Samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen, synes det er fint at mange deler tankene sine med kjæledyret.

– Dyr dømmer ikke. Dermed er det lettere å dele hemmelighetene og følelsene sine. Å betro seg til kjæledyret er fint i parforhold, spesielt der en part kanskje ikke er så åpen. Det å begynne og snakke med dyret kan være en god øvelse, fordi man får trent på å formulere det man vil si, også får du luftet dine egne tanker, forteller hun.

I undersøkelsen kom det også frem at hele 14 prosent av kjæledyreiere oftere tenker på kjæledyret enn på partneren sin, og at 25 prosent ville valgt kjæledyret fremfor kjæresten, dersom kjæresten og kjæledyret ikke gikk overens.

Selv om Heen ikke har opplevd at noen har gått fra kjæresten på grunn av et kjæledyr, har hun møtt par der det har vært nære på.

– Det var et tilfelle, hvor mannen hadde en fugl han var veldig knyttet til. Selv om damen var forståelsesfull, syntes hun fuglen bråkte veldig og det ble et irritasjonsmoment. Til slutt ville hun ikke ha fuglen, noe som var veldig vanskelig og sårende for mannen. De fikk snakket om det, og begge fikk frem hvordan det føltes. Det endte med at han innså at han måtte gi slipp, selv om det var veldig tungt, og sammen fant de et godt nytt hjem for fuglen, forteller hun.

Med et kjæledyr kommer mer ansvar, og for mange er det med på å styrke parforholdet. For andre kan det økte ansvaret gi en opplevd skjevfordeling og være kilde til konflikt. Heen anbefaler at man er flink til å sette ord på forventningene, og at man er tydelig overfor partneren.

– Si det hvis du forventer at den andre parten går tur, ikke bare anta at de vet. Så er dere enige, og har en avtale. Det er lettere å forholde seg til for begge, og man blir ikke skuffet. Men man må være klar over at dyr er ansvar, og de krever noe av deg. Det er derfor viktig at man tenker nøye gjennom det, og snakker om det i forholdet.

Om undersøkelsen

YouGov har på vegne av Nordens største kjæledyrbutikk-kjede, Musti, gjennomført en landsdekkende og representativ undersøkelse om nordmenns kunnskap- og kjæledyrvaner. Undersøkelsen er gjennomført blant kjæledyreiere som har hund, katt og gangere/smådyr. Over 1 400 kjæledyreiere har deltatt i undersøkelsen.

Om Musti

Musti er Nordens største butikkjede med over 270 butikker i Sverige, Finland og Norge, med Nordens største utvalg av merkevarer innen fôr og utstyr til kjæledyr, og en nettbutikk med om lag 5000 produkter. På mindre enn fem år har kjeden åpnet 52 butikker i Norge.

Her er et par klipp som har kommet på saken:

 

https://psykologisk.no/2022/02/kanskje-er-kjaeledyret-arets-valentine/

 

https://www.ostlendingen.no/jeg-kaller-han-jo-pelsklingen-min-da-i-mangel-pa-en-kjareste/s/5-69-1260992?key=2022-02-16T09:03:32.000Z/retriever/d07837732c3ff35db164c835fe7e4479f26cb68c

 

https://www.moss-avis.no/hvordan-star-det-til-med-parforholdet-n-av-fire-ville-valgt-kjaledyret-over-kjaresten/s/5-67-1455149?key=2022-02-16T09:03:54.000Z/retriever/fdb0b4367bcd3927c0538cef845986f6a91ea750

(

Facebook
LinkedIn