Foreldrekrangel skader barn

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

Det er  en kjent sak  at  foreldre som  krangler skader barna, ja  barn kan til og med  bli psykisk syke  av det.

Her  er  en artikkel fra Aftenposten om det:

Selv om foreldre  ikke  krangler åpenlyst, merker  likevel  barn det  når  noe er  galt. Akkurat  som vi  voksne  er  barn  váre  for kroppsspråk og den uutalte kommunikasjonen.

Som psykodramatikere er  dette  noe  vi er særdeles godt inneforstått med. Både  i vår utdanning og som ferdige psykodramatikeree er  relasjonen vi har  til våre foreldre noen av de faste temaene » som går igjen».»Alle» har vi opplevelser som ikke er  gode å tenke  tilbake på, og ting som har  skjedd i barndommen og oppveksten  som vi ikke  er ferdige  med.

Derfor er  mors- og farskikkelsene  – og  rollene –  noen av de som vi har mest oppe på scenen  når  vi spiller  ut våre psykodramaer . Vi  gjør det  for å  frigjøre oss,  forsone oss med  det som har  skjedd og kunne  gå videre, og komme dit  som er  vårt  mål: Spille hovedrollen i eget liv.

Derfor: Er du i et  forhold der du og partneren  sliter og barna  merker at  det  noe som  skurrer, så vent ikke med å ta tak i det. Gjør det for  barnas skyld  slik at  de ikke i  voksen alder blir hengende fast  i gamle traumer. De fleste  barn av  vår tid  kommer  neppe til å oppsøke psykodrama eller terapi for å spille ut/bearbeide gamle familiekonflikter….

Og  gjør det  for  din egen, partneren og  forholdet skyld.  Livet  er  for kort  til å mistrives i samlivet.

 

 

 

 

Facebook
LinkedIn