Hjelp til å skilles med verdighet?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

På  radioen  hørte jeg  nylig  noen som  fleipet  med å søke hjelp  når man er i ferd med å skulle avslutte et forhold.

«He he,  snakke med  noen om å skilles? Nei, gikk det  ikke, så gikk det ikke. Ikke noe å gjøre med det.» «Ikke   noen  grunn til å se  tilbake. Glem det, og kom deg videre,»  mente de som uttalte seg i programmet.

For  min del vil jeg  si: Dummere kan det ikke  sies og  gjøres! Her  kommer  nissen så desidert til å følge med på lasset. Å  skilles  fra en  kjærest  eller partner  man har tilbrakt  måneder  eller år av sitt  liv med  er  noe  man bør  gjøre  skikkelig! Det  har  med  egen selvfølelse å gjøre, og evnen  til å  takle nye  partnerforhold på en bedre  måte. Det handler om å lære av  sine erfaringer, og  bruke lærdommen til personlig  vekst og utvikling.

Så  ta  med deg den du vil forlate/ blir  droppet av –  og få noen –  det  være seg venner, kjente eller profesjonelle  –  til å hjelpe dere med å oppsummere  hva som skjedde, og  snakk om hvorfor det  skar seg.  Let  etter  medvirkende faktoer  i  deg  selv og den andre, og  forhold  rundt  dere. Prøv om du  kan bli i stand  til å  se  det – ikke bare  fra  egen –  men også  fra  partnerens synsvinkel.  Da blir  du mindre  endimensjonal, mer  nyansert, klokere, og kanskje mer  tolerant. Kanskje slipper  forutrettetheten, såretheten og sinnet taket. Forhåpentligvis klarer dere da  å forstå at dere  valgte hverandre,  og gå fra hverandre med  – om ikke annet en viss – respekt.

Å «rydde opp»  i forhold  til hverandre gjør  at man  kan gå fra hverandre med  verdighet. En verdighet  vi ikke  minst  trenger for oss selv og vår  egen selvfølelse.

Facebook
LinkedIn