Ikke lyst på sex? Bare si nei, eller?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

– Dette er et viktig tema. Sex er sårbart og sensitivt, og det kan være vondt for både menn og kvinner å bli avvist seksuelt.

VONDT Å BLI AVVIST: Både menn og kvinner kan oppleve at det er vondt og sårende å bli seksuelt avvist, men heldigvis kan betryggende ord være til stor hjelp.

Skrevet av: Marie Kvitrud, KK.no
Publisert fredag 02. juli 2021

La oss være ærlige, det er ikke alltid like fristende å ha sex. Hodepine, lange dager på jobb, masete unger, krangling i forholdet eller mangel på overskudd kan være noen av årsakene til at sexlysten i noen perioder er dårligere enn i andre perioder.

Det er helt naturlig, og det bør ikke være forventet at verken menn eller kvinner alltid er klar for å ha sex selv om partneren gjerne ønsker det. Det er helt greit å si at du ikke har lyst, men for å unngå å såre partneren din kan det være lurt at avvisningen gjøres på en skånsom og følsom måte.

Tenk at du kommer hjem etter en lang dag på jobb, du føler deg litt oppblåst og sliten, har tusen tanker i hodet og det eneste som frister er å synke ned i sofaen med en sjokolade og en avslappende TV-serie. I stedet blir du møtt av en kjæreste som kysser deg på halsen og drar deg strategisk mot soverommet. Det er jo et stort kompliment at han eller hun har lyst på deg selv om du ikke akkurat føler deg superfin i øyeblikket, men noen ganger er sex rett og slett ikke fristende i det hele tatt.

Seksuell avvisning kan være veldig smertefullt for den som blir avvist, og er ofte assosiert med redusert tilfredshet i forholdet.

I stedet for å da si «nei», bli irritert eller bare avvise partneren din med et tydelig kroppsspråk, kan du for eksempel si «Jeg setter veldig pris på at du har lyst på meg, men akkurat nå er jeg for sliten. Kan vi ta opp igjen tråden i morgen?». Da kan du i mange tilfeller unngå å såre partneren din unødvendig og du kan unngå dramatikk og dårlig stemning.

En ny studie viser nemlig at betryggende ord er nøkkelen når du avviser en partners seksuelle fremskritt, og det fører til at avvisningen gjør mindre skade. Studien viser også at det er veldig vanlig at par opplever å ha ulike seksuelle behov, så dere er langt fra unike hvis dere opplever dette.

Hvorfor er det da så viktig å avvise partneren sin skånsomt?

VÆR ÆRLIG: Hvis du absolutt ikke har lyst og overskudd til å ha sex, bør du forklare ordentlig at det handler om deg og ikke om partneren din, sier sexologen.

Vær ydmyk og forståelsesfull

Sexlysten vil nesten alltid gå opp og ned i et langvarig forhold, og i perioder med stress og bekymringer vil sexlysten bli redusert for mange. Det er naturlig og greit at du ikke alltid har lyst på sex med kjæresten din, men det er viktig at du avviser på riktig måte. Ellers kan føre til sårede følelser og unødvendig dramatikk.

– Dette er et viktig tema. Sex er sårbart og sensitivt, og det kan være vondt for både menn og kvinner å bli avvist seksuelt. Hvis partneren din viser at han eller hun har lyst på deg, men det ikke er gjengjeldt, kan det oppleves som veldig sårende og smertefullt for den andre parten. Ingen er så tøffe at en slik avvisning ikke gjør vondt, og derfor er det viktig å forklare hvorfor du ikke har lyst.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Tradisjonelt er det flest menn som opplever å bli avvist av partneren sin, men også en del kvinner opplever at de har mer sexlyst enn kjæresten.

SEXTØRKE: De fleste i langvarige forhold går gjennom perioder med mindre sex, det er helt normalt.

Dialog skaper forståelse

– Betryggende ord skaper dialog, og dialog skaper forståelse som igjen kan bygge bro og øke intimiteten, uavhengig av om det ble sex den kvelden eller ikke. Det å sette ord på følelser og betrygge den andre samtidig som du er åpen og ærlig, vil kunne vitalisere både sexlivet og kommunikasjonen i forholdet.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Ofte er det jo slik at vi passer ekstra godt på hverandre i begynnelsen av forholdet. Da kommer alt det gode naturlig, og par er flinke til å reparere enten med ord, raushet eller sex og nærhet.

Etter hvert endrer dette seg, og svært mange par blir dårligere med den empatiske kommunikasjonen som skaper trygghet og øker sexlysten. Par kommer ofte inn i usunne mønstre, for eksempel at en tar initiativ mens den andre har den mer avvisende rolle. Begge parter lider ofte under dette mønsteret.

Det alle ikke er klar over er at ofte kan små justeringer i parkommunikasjonen skape store positive endringer for parets kjæresteliv og sexliv. Begge trenger nemlig å bli bekreftet positivt.

– Ord skaper følelser, og derfor er det ikke likegyldig hvilke ord vi bruker og ikke bruker. Det handler heller ikke om «hvis» du avviser, men heller «når» du avviser, da det er helt naturlig at to ulike mennesker ikke til enhver tid har helt identiske lyster og behov. Det handler om å bygge en sunn relasjon og et sunt sexliv, og da kan ordene være en viktig nøkkel, sier Søyland.

Snakk åpent sammen

– Det varierer hvor mye betryggende ord vi trenger, men min erfaring fra terapirommet er at gode ord er effektivt og naturlig, og det kan ikke minst forebygge sextørke som mange par rammes av, sier Søyland.

Hun oppfordrer til å snakke åpent sammen og spørre partneren din om hvilke ord som er sårt savnet og hvordan dere sammen kan redusere følelsen av avvisning.

– Det finnes mange usunne mønstre som ødelegger intimiteten. Sex og intimitet er noe av det fineste og næreste et par har sammen. Å bli avvist med noen sure ord eller en kald skulder kan skade forholdet mer enn mange aner, sier hun.

Det betyr ikke at du skal gi etter for husfreden, men det betyr at dere trenger å snakke mer åpent sammen slik at litt ulike behov den kvelden ikke plutselig blir en personlig vond greie. Kanskje er det enklere enn du tror?

– Dette kan dere gjøre helt på egenhånd eller snakke med en parterapeut som ofte snakker om slike tema. Da kan problemet være løst etter to-tre samtaler og litt trening, sier Søyland.

Snakk med hverandre om hva dere trenger å høre, og hva som er deres unike, magisk ord som skaper trygghet og nærhet.

– Dere bygger en sunn relasjon når dere snakker åpent sammen om det som er viktig. og da kan selve praten i seg selv føles forløsende. Som effektiv hjemmeterapi, sier hun.

PÅVIRKER TILFREDSHETEN: Personer som ofte blir seksuelt avvist, er mindre seksuelt tilfreds og mindre tilfreds i forholdet generelt. Heldigvis kan betryggende ord hjelpe.

«Blir gjerne med neste gang»

– Du skal ikke ha sex hvis du ikke har lyst, men noen ganger kan du være imøtekommende og se om lysten kommer etter hvert hvis dere kysser og stryker på hverandre. Hvis du absolutt ikke har lyst og overskudd til å ha sex, bør du forklare ordentlig at det handler om deg og ikke om partneren din, sier Sigridsdatter Heen.

For eksempel: «Så hyggelig at du stryker på meg og kysser meg på nakken, men akkurat nå er jeg så sliten at jeg ikke orker sex. Jeg er glad for at du tar initiativ og blir gjerne med neste gang».

Mange, ikke minst kvinner, takler dårlig at partneren forsøker seg på kjærtegn når de selv ikke er i modus for sex. De føler et forventningspress, men sier ikke ifra. I stedet avviser de partnerens forsøk ved å ha et avvisende kroppsspråk, gå bort eller flytte fokus til andre aktiviteter.

– Da kan partneren føle at du ikke lenger synes han er attraktiv og tiltrekkende, og det kan føre til et mye større problem i forholdet. Prøv heller å forklare hvorfor du ikke har lyst, og gjør det på en hyggelig og imøtekommende måte. Det fører til mer forståelse og en mindre skuffet partner, sier hun.

Dette viser forskningen

Forskere har undersøkt hvordan personer som blir seksuelt avvist oppfatter måten avvisningen blir gjort på, og fant ut at det er spesifikke måter å avvise en partner på som blir bedre mottatt.

Studen viser at: personer som ofte blir seksuelt avvist, er mindre seksuelt tilfreds og mindre tilfreds i forholdet generelt. De som opplever at partneren bruker betryggende atferd for å vise omsorg og kjærlighet nå de avviser dem, er mer tilfreds med forholdet og sexlivet. De som opplever fiendtlig oppførsel og som blir avvist på en kald måte, er mindre tilfreds med sexlivet og forholdet generelt.

«Det er viktig at vi fant ut at det å formidle trygghet under avvisning (for eksempel å la partneren din vite at du fremdeles elsker ham eller er tiltrukket av ham), er som en buffer mot de negative effektene av seksuell avvisning, og at denne typen trygghet på en unik måte forutsa høyere tilfredshet med forholdet og sexlivet», sier forskeren Kim til PsyPost.

Studien heter When Tonight Is Not the Night: Sexual Rejection Behaviors and Satisfaction in Romantic Relationships, og ble skrevet av James J. Kim, Amy Muise, John K. Sakaluk, Natalie O. Rosen og Emily A. Impett.

Facebook
LinkedIn