Nå er nok nok i parforhold?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

Mange som er i et parhold  spør meg om  når nok er nok, og når det er på tide å avslutte relasjonen. Å avgjøre når «nok er nok» i et forhold er en dypt personlig beslutning, og det kan være forskjellig fra person til person.

 Her er fem grunner som indikerer at det kan være på tide å vurdere forholdets framtid:

  1. Fysisk eller emosjonell mishandling: Dette er en absolutt deal-breaker for mange mennesker. Ingen bør tåle noen form for mishandling, uansett årsak. Mishandling kan være alt fra fysisk vold til psykologisk mishandling, som konstant kritikk, manipulering eller trusler.
  2. Mangel på tillit: Tillit er grunnlaget for ethvert sunt forhold. Hvis tilliten er brutt gjentatte ganger, enten på grunn av utroskap, løgner eller andre handlinger, kan det være svært vanskelig å gjenopprette forholdet. Det vil så fall forutsette en  grundig og dyp  tilgivelses-og  forsoningsprosess og det vil kreve  svært mye av begge partner.
  3. Forskjellige livsverdier og mål: Hvis begge parter har grunnleggende forskjellige verdier, forventninger eller mål for fremtiden som ikke kan kompromitteres, kan det være en indikator på at forholdet ikke vil vare over tid.
  4. Kronisk følelse av ensomhet: Hvis en eller begge parter føler seg konstant ensomme, ikke forstått, eller føler at den andre personen ikke lenger bryr seg, kan det tyde på en dyp følelsesmessig frakobling.
  5. Kommunikasjonssvikt: God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket forhold. Hvis parter slutter å snakke om sine følelser, bekymringer, drømmer og frykt, eller hvis alle forsøk på kommunikasjon ender i argumenter eller konflikter, kan det være et tegn på at forholdet er i alvorlig trøbbel.

Selvfølgelig kan mange av disse problemene løses med terapi, kommunikasjon og innsats fra begge parter, men det krever vilje og engasjement. Det er også viktig å konsultere med profesjonelle eller pålitelige venner/familie før man tar en endelig beslutning. Som  parterapeut tar jeg gjerne i mot dere!

 

Facebook
LinkedIn