Nettdating og grensene for utroskap

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

 

 

Forbudt sex, dreamstime_s_14570355

Menn, inkludert norske, som er utro via nettdating frister nå en nervøs tilværelse i forhold til sin partner.

Ashley Madison har nesten 39 millioner registerte brukere fra hele verden og har funnet sin nisje innenfor dating-tjenester. Med slagordet «Life is short. Have an affair» har fokuset vært at dette er en tjeneste for folk som ønsker å være utro mot sin partner.  Datingsiden har blitt hacket, og hackerne har truet med å oute mennene som således kan bli tatt med buksa nede.  Flere av mennene har forsøkt seg med bortforklaringer, men sliter nok med å bli trodd. At en slik uthenging kommer er ikke overraskende. Med våre mange datingsteder og store gross av sexhungrige mennesker er det mange  – både kvinner og menn som som tillater seg et et erotisk eventyr på si´ og går lengre enn til uskyldig flørt med andre enn partneren. Noen lar det bli med  chatting, noen unner seg telefonsex,  og andre tar det helt ut  og «har seg med» andre.

Hva synes vi om det? Er det greit så lenge det ikke sies og ikke vites? Er erotisk chatting utroskap? Eller går grensen ved telefonsex? Eller strekker man grensen til samleie og fysiske møter?

 

 

dreamstime_s_31425072-2

 

 

Nå etterlyses en debatt om dette. La oss snakke om utroskap og grensene for utroskap! Er det tillatt dersom forholdet skranter, og den ene part «kniper igjen»? Hvor langt  er det «lov» å gå for å få dekke de behov man ikke får tilfredstilt på hjemmebane? Det er kanskje ikke så farlig å såre partneren?Er det greit å ha en affære gående så lenge hemmeligheten ikke oppdages?

Mange spørsmål og mange svar.

Det er likevel et faktum at å være den forsmådde part oppleves som forferdelig. Fotfestet glipper, tryggheten forsvinner, selvtilliten raser og troen på partneren og forholdet får seg en alvorlig knekk. Intimitet og fortrolighet avtar, avstanden øker, mange ender om fremmede for hverandre.

Den  som etterlyser debatt er den belgiske psykoterapeuten Esther Perel.

Hun skriver: Ingen del av et pars liv utløser mer frykt, sladder eller fascinasjon enn en affære. Utroskap er lovhjemlet, debattert, politisert og demonisert gjennom historien. Likevel har det eksistert evig.  Affærer har mye å lære oss om relasjoner – hva vi forventer, hva vi tror vi vil ha, og hva vi føler berettiget til. De åpner døren til en dypere samtale om verdier, menneskets natur og den skjøre eros, og til å stille oss utfordrende spørsmål som: Hvordan kan vi håndtere balansen mellom vår emosjonelle og våre erotiske behov? Er eiertrang å elske eller en rest av patriarkatet ? Er det virkelig slik at det vi ikke vet har vi ikke vondt av ? Hvordan lærer vi å stole på noen igjen? Er det mulig å elske flere samtidig?

Det Perel sier om sin rolle som terapeut samsvarer helt med hva jeg ønsker å bidra med til par som kommer til meg med problemer knyttet til utroskap.

Perel skriver: Som terapeut, er min rolle å hjelpe par til å kunne forholde seg til flyktige og motstridende krefter av lidenskap; Det forlokkende, begjæret, presset, opplevelsen av det umulige, lettelsen, mistanken, bedraget, skylden, de store konsekvensene, den tragiske fordømmelse, skyldfølelse, overvåking, galskap av mistenksomhet og den morderiske trang til hevn.

Hun sammenfatter sitt oppdrag slik: Mitt mål er å hjelpe folk til å føle mindre smerte, bli mindre sint og seg mer forstått. 

For egen del kan jeg tilføye: Ja, før noe eventuelt kan leges må begge parters følelser fram og opp. Så må begge ha en vilje til å grave «i møkka». Hva skjedde og hvorfor? Hva gjorde jeg? Hva gjorde du? Dette vil kunne være første skritt på vei til gjensidig forståelse, noe som er en avgjørende forutsetning for å kunne begynne en tilgivelsesprosess.

Facebook
LinkedIn