«Røde flagg» eller varslelamper når du dater

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

I april 2023 hadde Dagbladet en  artikkel om dating, dvs. om hva du bør være på vakt i mot når du skal date  noen. Journalist Karoline Skrøder viste til en amerikansk undersøkelse, og lot norske unge kvinner komme med sine synspunkter og erfaringer. Her ble også noen  av oss som jobber med  samlivsproblematikk bedt om kommentar, deriblant jeg.

Nedenfor  følger utdrag av artikkelen, siden Dagbladets betalingsmur umuliggjør gjengivelse av hele oppslaget.

Seks røde flagg

Aldri før har flere nordmenn vært single. Ifølge en kartlegging NRK gjorde i 2021, er så mange som 1,4 millioner nordmenn single.

Men hvor mange er det egentlig som ønsker å være single? Og har vi blitt mer kresne nå enn før?

En ny studie gjort blant amerikanske studenter har sett nærmere på hvilke «røde flagg» de oftest så etter når de skulle finne seg en langvarig partner.

Røde flagg i relasjon til andre brukes ofte som metafor på at det er tegn på fare eller problemer.

De seks røde flaggene – dealbreakers- som hyppigst gikk igjen da forskerne undersøkte dette nærmere, var:

  • Ustelt eller uhygienisk
  • Avhengig av noe
  • Klengete
  • Promiskuøs
  • Apatisk
  • Umotivert

Flere funn i studien

– I studien finner de at menn og kvinner har ganske like dealbreakers, der «apatisk» er den største dealbreakeren for en potensiell kjæreste. Dette defineres som manglende omtanke/oppmerksomhet, manglende tillit og å være avvisende til dine interesser.

I kortvarige seksuelle relasjoner var kvinner og menn også ganske enige om hva som er dealbreakers, men menn vektla i større grad enn kvinner at det var negativt å ha ligget med mange andre tidligere. Kvinner hadde flere dealbreakers enn menn, og fikk noen flere dealbreakers ved økende alder. Artikkelforfatterne tenker seg at dette handler om at kvinner tar risiko for skade mer på alvor enn det menn gjør.

Kroppsspråket

Så hvilke røde flagg bør man se etter, ifølge ekspertene?

Anna Sigridsdatter Heen jobber som parterapeut/samlivsterapeut, og er også sexolog.

Hun mener mye kan legges merke til allerede på første date – da ved å se på kroppsspråket til den andre personen.

Ifølge parterapeuten sies det at kroppsspråket er 70 prosent av hva man legger vekt på når man møter mennesker, alt fra blikk til lukt og hva du sier eller hvordan stemmen din er.

– Du kan tolke mye ut av dette; hvordan de snakker, formulerer seg og ved blikk. Om personen er positiv eller negativ kan si mye om hvor trygg personen er i seg selv. Om man ikke er flink til å lytte eller stille spørsmål, men mest opptatt av seg selv, vil dette være et ganske tydelig rødt flagg.

 

«Hvordan håndtere livet»

En annen faktor Heen tipser om, er å prøve å finne ut om personen du er på date med har styring på seg selv – om hun eller han «håndterer livet», rett og slett.

– Syns personen syns veldig synd på seg selv, syns folk er slemme mot en og snakker andre ned, en litt klagete type rett og slett, så kan det indikere at det er mye fokus på det negative i livet hans.

Hun trekker også fram den promiskuøse typen:

– Er han eller hun veldig «på» deg med en gang, gjerne litt forførende både fysisk og psykisk, er det ikke så vanskelig å tenke seg til hva personen er ute etter.

 

Facebook
LinkedIn