Så lenge er det vanlig å sørge etter et brudd

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

– Jeg personlig har sørget i flere år etter at et forhold tok slutt, sier samlivsterapeuten.

INGEN HAST: Ikke tenk at du må komme deg videre så fort som mulig. De færreste er klar over hvor lang tid en helt normal sorgreaksjon kan ta. FOTO: NTB

Skrevet av: Marie Kvitrud, KK.no
Publisert onsdag 27. oktober 2021

De aller fleste av oss føler en viss grad av sorg eller nedstemthet etter et brudd, spesielt hvis det var et seriøst forhold, dere har bodd sammen, var gift eller har barn sammen.

Mens noen føler seg ferdig med forholdet allerede før bruddet er et faktum, kan andre oppleve at sorgen føles altoppslukende og ødeleggende.

Det er lett å tenke at sorgen etter et brudd bør være relativt kortvarig og overkommelig, spesielt hvis man sammenligner med sorgen etter et dødsfall. Men sorgen etter et brudd eller en skilsmisse kan faktisk vare lenger enn de fleste tror, for folk skjønner ofte ikke hvor lenge en normal sorgfase varer.

Du har mistet den viktigste personen i livet ditt, personen du valgte å dele livet med og kanskje har lovet å elske resten av livet. Mange sørger over tap av svigerfamilie, drømmer og felles planer.

Å sørge er normalt, vi sørger alle på vår egen måte og sorg er også veldig personlig. Det er ingen «riktig måte» å sørge på og ingen tidslinje.

Den akutte sorgfasen kan vare i uker eller måneder. Deretter begynner du å balansere smerten, og det blir en del av den du er. Det forandrer deg på en eller annen måte. Den forsvinner ikke, men du lærer å leve med det. Etter hvert føler du deg mer som deg selv igjen, men hvor lang tid det vil ta er veldig individuelt.

Venner glemmer at du sørger

Vanligvis er sørgende omgitt av venner og familie de første ukene eller månedene etter bruddet. Venner kommer innom med mat, ringer, tilbyr å hjelpe deg eller kommer med gode råd.

Etter hvert går livet tilbake til det normale for alle andre, mens den sørgende personen fortsetter å sørge. Forskjellen er bare at det etter hvert ikke føles like akseptert, og omverden forventer ofte at du er ferdig med å sørge og at du har lagt bruddet bak deg.

Velmente kommentarer som «Du har det bedre uten han» eller «Du finner garantert en ny i løpet av kort tid» er ofte lite hjelpsomme. «Tenk på all fritiden du får når du ikke har barna» er heller ikke nyttig når en forelder savner den daglige kontakten med barna sine.

Sorg er normalt etter en slik livskrise, enten du tok avgjørelsen om å gå eller avgjørelsen ble tatt for deg. For mange beskrives det som et dødsfall.

Hvis du frykter at du er unormal fordi du sørger i flere måneder eller kanskje til og med i flere år, kan det være godt å vite at det er helt normalt. En sorg etter en skilsmisse eller et samlivsbrudd kan for mange vare i lang, lang tid. For noen går den aldri helt over.

SAMLIVBRUDD ER VANSKELIG: – Noen sliter lenge selv om det var en felles avgjørelse å avslutte forholdet, og noen bruker mye tid på å kjenne på savn og vemod, sier Heen. FOTO: NTB

Normalt å sørge i flere år

– Det varierer veldig hvor lenge man sørger etter et brudd. Noen føler nesten ikke sorg i det hele tatt, mens jeg personlig har sørget i flere år etter at et forhold tok slutt. Det blekner selvfølgelig etter hvert, men for mange er det en vemod og en tristhet som ligger der lenge.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Det er flere ulike faktorer som påvirker hvor lenge du sørger og er trist etter et brudd.

– Ofte handler det om styrken av forholdet og hvor viktig forholdet har vært for deg. Hvis du har investert mye vil sorgen ofte være større, forklarer hun.

Det vil ofte være aller verst for deg som blir dumpet, dersom du selv ønsker å fortsette forholdet. Det blir ekstra tungt fordi du ikke har valgt bruddet selv.

– Noen sliter også lenge selv om det var en felles avgjørelse å avslutte forholdet, og noen bruker mye tid på å kjenne på savn og vemod, sier Heen.

Finnes ingen fasit for sorg

– Det er vanskelig å sette en tidsfrist på hvor lenge man skal sørge etter et brudd, fordi dette er veldig individuelt og avhenger av så mange forskjellige faktorer. Jeg vil strekke meg så langt som å påstå at det er den enkeltes rett å få sørge så lenge det er behov for det. Tiden kan faktisk være redningen i mange sorgprosesser, om man får nok av den.

Det sier coach og mentaltrener Christine Otterstad til KK.

Tiden leger alle sår, er det noe som heter, og de aller fleste vil erfare at det stemmer.

– Å la seg selv få kjenne på smerten kan faktisk være er en fin ting og en viktig faktor i helingsprosessen. Altså er det ikke noen fasit på hvor lenge et menneske skal sørge etter et brudd, det tar den tiden det tar, sier Otterstad,

Det viktigste er å erkjenne situasjonen og imøtekomme de følelsene som kommer, da vil sorgen med tiden avta.

– Om du føler det blir for tungt å stå i disse følelsene alene, bør du snakke med noen du stoler på, en venn eller en fagperson. Det meste blir lettere å bære når du deler det med noen, sier hun.

RETT TIL Å SØRGE: – Jeg vil strekke meg så langt som å påstå at det er den enkeltes rett å få sørge så lenge det er behov for det. Tiden kan faktisk være redningen i mange sorgprosesser, om man får nok av den, sier eksperten. FOTO: NTB

Slik kommer du deg videre

Hvis du sliter med sorg og vonde følelser i lang tid etter et brudd, er det lurt å tenke gjennom forholdet. Hvordan hadde dere det sammen? Hva savnet du i forholdet? Hva var det som ikke fungerte som det skulle? Hva var det som ikke klaffet helt?

– Hvis du bruker litt tid til å tenke over hva som ikke fungerte og var riktig, vil du huske hvorfor det ble slutt og du vil gjerne innse at det var riktig å avslutte forholdet. Da kan det bli lettere å legge det bak deg, forklarer Heen.

Hvis eksen din for eksempel ikke prioriterte forholdet eller ikke hadde så sterke følelser for deg, var jo ikke forholdet riktig for noen av dere. Da er best å gå videre og finne en person med andre kvaliteter.

Slik hjelper du en venn i sorg

Har du en god venn som sliter med kjærlighetssorg? Psychology today har samlet noen gode råd for hva du kan gjøre for å støtte vennen din etter et samlivsbrudd:

 • Lag et måltid eller gi et gavekort for levering av mat.
 • Hvis vennen din har barn, kan du ta dem med i parken, på tur eller tilby å ha dem over natten.
 • Hjelp til med husvask, for det kan gjøre dagene mindre overveldende for personen som sørger.
 • Spør om hun trenger noe fra matbutikken, og legg ved noen godbiter.
 • Ta en telefonsamtale etter at barna er i seng.
 • Inviter en sørgende venn til å gå en tur eller sitte i en park.
 • Inkluder henne med hvis du skal ut på kino eller middag.
 • Husk at noen ganger vil en sørgende person snakke, mens andre ganger er det godt å bare ha noen der uten å snakke.

Søk hjelp

Varig sorg er normalt, men hvis du ikke føler deg i stand til å fungere etter noen måneder, bør du vurdere å snakke med en terapeut. Mange terapeuter spesialiserer seg på sorgrådgivning.

Hvis sorgen vedvarer og er alvorlig, kan du ta kontakt med:

 • Mental Helses hjelpetelefon, gratis døgnåpne telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Du kan være anonym og de har taushetsplikt. Ring 116 123.
 • Fastlegen.
 • Privatpraktiserende psykolog.
 • Er faren akutt, ring 113.
Facebook
LinkedIn