Slik får du tilbake selvfølelsen etter å ha blitt dumpet

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

– Mange er redd for å bli såret igjen, sier datingrådgiver.

DUMPET: – Ikke mist motet, alle har opplevd å bli avvist på en eller annen måte, sier samlivsterapeuten. FOTO: NTB

Skrevet av: Marie Kvitrud, KK.no
Publisert onsdag 17. november 2021

Det er alltid vondt å bli avvist, enten det bare er en du er interessert og ber ut på date, eller en du har vært sammen med i lang tid. At han eller hun ikke vil ha deg på samme måte som du vil ha han eller henne, kan føre til en skikkelig knekk for selvfølelsen.

En helt naturlig, menneskelig reaksjon er å revurdere deg selv og din egen verdi. Er jeg ikke pen, smart, morsom eller flink nok?

Det er lett å miste troen på deg selv og din egen verdi, og hvis bruddet var veldig uventet og uønsket kan også litt av integriteten din forsvinne i desperasjon og håpløshet.

Det er gjerne lett for venninner å si «ikke ta det personlig», men sannheten er at det gjør vondt å bli ghostet, spilt eller dumpet.

For at du skal klare å legge bruddet bak deg og gå videre i livet på en god måte, er det viktig å gjenvinne noe av selvfølelsen og integriteten som du mistet i tiden etter bruddet. Det er faktisk helt avgjørende for at du skal klare å date noen nye og få tilbake troen på at du er god nok som du er.

Men hvordan kan du egentlig få tilbake selvfølelsen og integriteten etter å ha blitt dumpet eller ghostet?

VONDT Å DATE IGJEN: – Frykten for å oppleve det samme som du har opplevd tidligere blir større enn drømmen om en kjæreste, sier datingrådgiver.

Ikke se på deg selv som et offer

Det vil alltid være en knekk for selvfølelsen når du blir avvist eller dumpet, og at noen ikke vil ha deg på samme måte som du vil ha dem.

Likevel er det viktig å ikke gå inn i offerrollen og synes synd på deg selv, for det vil ikke hjelpe deg med å heve hodet og gå videre.

– Hvis en person «ghoster» deg og bare slutter å ta kontakt, kan du prøve å ta en pause og tenke deg om. Ønsker du virkelig å ha en slik respektløs og ufølsom person i livet ditt? En slik oppførsel tyder på at personen ikke er flink til å snakke om følelser, og ikke bryr seg om dine følelser.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Selv om du blir dumpet på en ordentlig og respektfull måte, kan det være vanskelig å forstå hva som skjedde og beholde selvtilliten i etterkant.

– Prøv å ha en innstilling om at det ikke betyr at du er et dårlig menneske eller lite attraktiv. Det handler bare om at dere er forskjellige, ikke passer sammen eller at han ikke er like interessert som det du er. Det skjer oss alle sammen av og til, sier hun.

De aller fleste av oss vil oppleve å bli dumpet, avvist eller ghostet en eller flere ganger i løpet av livet, men det er ingen grunn til å miste selvfølelsen.

SETT GRENSER: Noen slutter å sette grenser for seg selv for å bli valgt som partner, og det skaper store emosjonelle problemer, forklarer Hagen.

Vanskelig for selvtilliten

– Hvorfor er det vanskelig for noen å date igjen etter å ha blitt dumpet?

– Mange er redd for å bli såret igjen. Frykten for å oppleve det samme som du har opplevd tidligere blir større enn drømmen om en kjæreste. Det handler om manglende selvfølelse, at du ikke føler deg bra nok, og manglende selvtillit, at du ikke har tillit til at du vil velge riktig potensiell partner.

Det sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver til KK.

Mange tror at de må jobbe med å bli en bedre versjon av seg selv for å finne kjærligheten, men det de egentlig trenger å jobbe med er sin egen integritet.

– Årsaken til at mange single sliter med å finne kjærligheten er ikke at de ikke er bra nok, det handler ofte om manglende integritet. Noen slutter å sette grenser for seg selv for å bli valgt som partner, og det skaper store emosjonelle problemer, forklarer Hagen.

– Ikke mist motet

Det kan være mange grunner til at personen ikke ønsket å fortsette relasjonen, som at dere ikke har samme humor, du har for mye eller for lite energi, dere ikke har samme interesser osv. Det handler ikke om din integritet og din verdi som person.

– De færreste er helt åpne og ærlige om hvorfor de avslutter et forhold, og noen ganger vet de ikke helt selv hva som ikke klaffet. Det må være kjemi, men hva betyr egentlig det. Det blir ofte litt diffust, sier Sigridsdatter Heen.

Hun sier at det viktigste er å ikke gi opp.

– Ikke mist motet, alle har opplevd å bli avvist på en eller annen måte. Du er bra nok, og å ha en partner er ikke avgjørende for om du har et bra liv. Benytt anledningen til å bli et mer selvstendig menneske, råder hun.

DU ER GOD NOK: Mange tror at de må jobbe med å bli en bedre versjon av seg selv for å finne kjærligheten, men det de egentlig trenger å jobbe med er sin egen integritet, sier Hagen.

Gode råd når du møter en ny partner

Når du møter en ny potensiell partner, oppfordrer Hagen deg til å sette deg ned og tenke over følgende punkter:

 • Hvordan oppfører du deg?
 • Later du som om du er en annen enn du er for å bli likt?
 • Viser du dine verste sider for å slippe å bli avvist senere?
 • Gir du ekstra sjanser til en som egentlig ikke passer til deg, bare fordi det var fint å være sammen?
 • Involverer du deg med en som du vet ikke er helt bra for deg?
 • Har du sex for å bli likt eller valgt, og ikke fordi du har lyst på sex?
 • Glemmer du dine egne holdninger og verdier?

Så må du kartlegge deg selv:

 • Hvem er du og hva vil du?
 • Hva står du for og hvorfor står du for det?
 • Hva er viktig for deg for at du skal føle deg vel som menneske?
 • Hva trenger du for å ha det bra?

– Kartlegg deg selv slik at du vet hva som gir deg god selvfølelse og ikke, og jobb med deg selv til du klarer å stå stødig i det som gir deg gode følelser. Men ikke vær for streng med deg selv, ingen er perfekt. Du vil alltid oppleve at du driter deg litt ut, men det gjør ingenting så lenge du analyserer det hele i ettertid, forklarer Hagen.

Jo mer bevisst du er på deg selv og valgene du tar, jo lettere er det å ikke gjøre den samme feilen igjen.

Facebook
LinkedIn