Sliter du med ereksjonsproblemer?

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

Ereksjonsproblemer, også kjent som erektil dysfunksjon (ED), er en tilstand hvor en mann har vanskeligheter med å oppnå eller opprettholde en ereksjon som er tilstrekkelig for seksuell aktivitet. Det er et vanlig problem som påvirker menn i alle aldre, men er mer vanlig hos eldre menn.

ED kan skyldes en rekke årsaker, inkludert psykologiske faktorer, fysiske forhold, livsstilsfaktorer, og medisiner. Heldigvis finnes det flere måter å avhjelpe dette problemet på, fra livsstilsendringer til medisinsk behandling. Også partnere  kan være  til hjelp.

Årsaker til ereksjonsproblemer

Ereksjonsproblemer kan ha mange forskjellige årsaker, som ofte kan deles inn i fysiske og psykologiske faktorer.

Fysiske årsaker inkluderer hjerte- og karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, hormonelle ubalanser, nevrologiske tilstander, og bivirkninger av visse medikamenter.

Psykologiske årsaker kan være stress, angst, depresjon, og relasjonsproblemer.

Livsstilsfaktorer som røyking, overdreven alkoholbruk, narkotikabruk, og overvekt kan også bidra til utvikling av ereksjonsproblemer.

Behandlingsmetoder

Det finnes flere tilnærminger for å behandle ereksjonsproblemer, avhengig av årsaken. Her er noen av de mest vanlige metodene:

 • Livsstilsendringer: Fysisk aktivitet, spesielt aerobic øvelser, kan forbedre blodsirkulasjonen og bidra til bedre ereksjon. En sunn diett, moderering av alkoholinntak, og å slutte å røyke kan også ha positiv effekt.
 • Kegel-øvelser: Disse øvelsene, som involverer å stramme og slappe av bekkenbunnsmusklene, kan forbedre ereksjonsstyrken over tid.
 • Forhåndsstimulering: Forlenget forspill eller selvstimulering før samleie kan øke sjansen for en sterkere og mer varig ereksjon.
 • Fokus på sansene: Å fokusere på berøring, lukt, smak og lyd kan bidra til å opprettholde seksuell opphisselse og ereksjon.
 • Pausemetoden: Ved å stoppe seksuell aktivitet før utløsning, hvile litt, og så starte på nytt, kan noen menn oppleve at de klarer å opprettholde ereksjonen lenger.
 • Medisinsk behandling og  tiltak: Snakk med en lege om mulige behandlinger som medisiner (for eksempel PDE5-hemmere), vakuumpumper . Medisiner som Viagra er ofte førstevalg for behandling og fungerer ved å forbedre blodstrømmen til penis.

Kirurgi: I sjeldne tilfeller kan kirurgiske inngrep være nødvendig, som for eksempel implantasjon av en penile protese.

Alternativ medisin: Noen menn tyr til naturlig supplementer eller urtemedisiner, selv om effektiviteten og sikkerheten til disse behandlingene kan variere, og de bør diskuteres med en lege før bruk.

 • Andre behandlinger

Psykoterapi: For de med ereksjonsproblemer forårsaket av psykologiske årsaker, kan samtaleterapi med en psykolog eller sexolog være til hjelp.

Din parter kan avhjelpe problemet 

 

man and woman in bathtub

 

En partners støtte og deltakelse spille en vesentlig rolle i å oppnå en tilfredsstillende seksuell opplevelse for begge parter. Her er noen tips for menn som opplever ereksjonsproblemer, samt hvordan deres partnere kan bidra positivt.

 • Emosjonell støtte: Uttrykk forståelse og tålmodighet. Stress og press kan forverre ereksjonsproblemer. En beroligende og aksepterende holdning kan lette på angst.
 • Fokus på variert intimitet: Sex er mer enn penetrering. Utforsk andre former for intimitet som kyssing, kosing, og massasje, som kan være like tilfredsstillende.
 • Kommunikasjon: Snakk åpent om hverandres ønsker og behov. Å forstå hva som tenner partneren din, kan hjelpe dere begge til å finne nye veier til seksuell nytelse.
 • Utforsk seksuelle teknikker: Bruk av hender, munn, og sexleketøy kan stimulere og gi nytelse, uavhengig av ereksjon. Det å utforske kroppen og erogene soner uten presset om penetrering kan lede til nye og tilfredsstillende seksuelle opplevelser.
 • Rollespill og fantasier: Å inkludere seksuelle fantasier eller rollespill kan øke opphisselsen for begge parter, noe som kan bidra til bedre ereksjon for mannen.

Verdsett bredden av seksuelle uttrykk: Det er viktig å huske at seksuell nytelse ikke kun er avhengig av ereksjon eller penetrasjon. Seksualitet er mangfoldig og omfatter et bredt spekter av aktiviteter og former for intimitet. Ved å fokusere på dette kan par finne veier til dypere tilfredsstillelse og nærhet.

Legg til din overskrift her

Facebook
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *