skip to Main Content

STÅR FORHOLDET DITT I FARE FOR Å RYKE «ETTER KORONA»?

– Det kan komme et lite rush av brudd nå, sier ekspert. Parterapeut Anna Sigridsdatter Heen tror mange kjenner på at det har utviklet seg så mye negativitet i forholdet og at man har ikke stilt opp og backet hverandre gjennom denne tiden. At man på den måten står alene med utfordringene.

KORONAPROBLEMER: Sliter du med utfordringer i forholdet ditt etter gjenåpningen? Foto: NTB

Skrevet av: Sara Flaaen Licius
Publisert onsdag 04. august 2021
Fra: KK.no

Nok en gang har vi måttet tilpasse oss en ny hverdag – etter å tross alt ha blitt vant til et liv med restriksjoner og lite sosialisering. Å gå over til en mer hektisk og mer sosial hverdag krever sitt. Mange føler på konsekvensene av gjenåpningen i flere sammenhenger, for eksempel i parforholdet.

Kanskje har det dukket opp noen nye konflikter, som ikke var relevante før – da alt handlet om å #stayathome. Kanskje ser du nye sider av partneren din, eller kanskje sider du hadde glemt at eksisterte. Eller handler det mest om en indre konflikt – føler du på et behov for frihet og variasjon?

Parterapeut Anna Sigridsdatter Heen kan fortelle at de fleste som kommer til henne har opplevd at forholdet lider som følge av koronapandemien.

– Man ble jo innestengt med partneren sin, og måtte leve et annet liv. Noen få har kanskje opplevd at man er kommet nærmere hverandre, dyrket forholdet og blitt bedre kjent – men de fleste har fått det dårligere, sier Sigridsdatter til KK.

KONFLIKTER: Parterapeuten merker at mange par har slitt på grunn av konornapandemien. Foto: NTB

– KAN FØLE SEG ENSOM I FORHOLDET

En viktig konsekvens av gjenåpningen, er paradoksalt nok ensomhet. Kanskje har du følt på at «alle andre» har så mye program og sosialiserer så mye for tiden – eventuelt at folk har flere venner enn deg? Det samme kan skje i forholdet ditt.

– Det har vært en belastning å forholde seg til ytterst få mennesker, men når alt er åpent igjen, blir alt plutselig veldig skjerpet. Da kan det tenkes at mange par kjenner på frustrasjon, fortvilelse, at de ikke blir ikke sett og respektert av partneren sin.

Hun forteller at flere av parene som kommer til henne forteller mer om ensomhet i forholdet enn før.

– Når du er i et forhold, har du jo forventninger om nærhet og å bli sett – og når det ikke skjer, kan man føle seg ensom i forholdet, forklarer Heen.

En annen ting er konflikter som har bygget seg opp eller vært tærende på forholdet over lengre tid.

– Jeg tror mange kjenner på at det har utviklet seg så mye negativitet i forholdet og at man har ikke stilt opp og backet hverandre gjennom denne tiden. At man på den måten står alene med utfordringene.

Anna Sigridsdatter Heen
ENSOMHET: Heen forteller at koronapandemien har gått hardt utover manges forhold. Foto: Heidi Dokter

Heen trekker frem selve håndteringen av pandemien som en påvirkende faktor. Noen er redde for korona mens andre tar lett på det, hvordan har man stilt seg til restriksjonene? Hvordan har den enes holdninger potensielt gått utover den andre? En naturlig grunn til irritasjon og frustrasjon.

– Jeg tror absolutt dette er tilfellet. Jeg ser at mange har gått hverandre på nervene nå. De ser sider av et forhold som er slitsomme, ser partneren i annet lys.

– Korona er en ytre faktor som setter forholdet på spissen. Det gjør både deg og forholdet nakent, og mer sårbart, forklarer hun.

Det blir kanskje mindre fristende å gjøre sitt for forholdet. Man føler kanskje at man ikke vil klare eller har lyst til å ta initiativ til å forbedre eller reparere noe. Heen ser tydelig at folk har lettere for å bryte nå enn før.

– Når verden åpner opp igjen, tenker man kanskje: «hvor lenge skal jeg orke dette her?» Og så har man samtidig mer valgmuligheter igjen.

– Det er nok også mange som har ventet og ikke brutt tidligere, selv om man ikke har hatt det bra, da kan det komme et lite rush av brudd nå etter korona. Det blir tydelig at nå vil jeg ut av dette, jeg orker ikke mer.

– VÆR VILLIG TIL Å GÅ I DEG SELV

Ifølge Heen er det særlig én ting vi alle undervurderer i et forhold: jobben. Man må hele tiden reparere om man skal ha det bra, og begge parter må delta aktivt.

– Det er mange som ikke er villige til å gå i seg selv og tenke: «hva kan jeg gjøre? Hvordan må jeg si ting for å ikke såre eller gjøre den andre sint?» Mange forstår faktisk ikke at skal man lykkes i et parforhold, må man gjøre noe aktivt selv. Det er det mange som ikke klarer.

Heldigvis møter hun mange par som ikke har planer om å gi opp, men nettopp jobbe seg gjennom vanskene. Heen forteller at det er viktig å ta tak i ting og få hjelp. Det kan redde forholdet!

– Innrøm for dere selv at nå går det litt på stumpene med oss, eller vi har hatt en tøff påkjenning, nå har vi sett ting vi ikke har sett før, sier hun.

Hun oppfordrer alle til å ikke gi opp for lett. Å komme seg gjennom tøffe tider sammen gir også en viktig mestringsfølelse.

– Å gå i parterapi en stund koster jo penger – men hvorfor skal du ikke investere i forholdet ditt når du bruker penger på Sydenferie, fotballkamper og så videre? Hvorfor skal du ikke investere penger i det viktigste i livet, kjærligheten?

– GJØR DEG ATTRAKTIV

En annen effekt av gjenåpningen er at man har mindre kontroll på hverandre. Plutselig er vi ute og farter igjen, vi møter både gamle kjente og nye mennesker, vi blir invitert på ting. Vi tilbringer ikke lenger hele dagen sammen, hver dag. Har du kjent på at sjalusien kommer snikende?

Heen forteller at både utroskap og sjalusi faktisk er veldig utbredt. Og kanskje ikke så overraskende, har koronapandemien en finger med i spillet også her.

– Nå når vi åpner opp, kan den store bølgen med redsel for hva partneren faktisk gjør, komme – og også tankene om at andre er penere eller bedre.

Hun tror det har vært mindre fysisk utroskap det siste året som følge av pandemien, men ikke at folk har latt være å flørte på sosiale medier eller på datingapper.

Parterapeutens beste forebyggende råd mot utroskap og sjalusi? Det er faktisk å sette deg selv først.

– Jeg pleier å si at du må vanne plenen på din side – du må gjøre deg attraktiv så partneren din ikke ønsker å være med andre. Ikke begynn med å sjekke telefoner eller mailer. Ingen liker å bli kontrollert, forklarer Heen.

Om du først går så langt at du begynner å sjekke, gjør du det også mye vanskeligere for forholdet deres å utvikle seg til noe bedre igjen. Å kunne føle en grunnleggende trygghet og at man kan stole på hverandre er viktig for forholdet.

– Vær hyggelig vær attraktiv, gjør hyggelige ting sammen – det skal jo mye til for å konkurrere ut deg da!, sier hun.

PLEI FORHOLDET: Gjør deg attraktiv og gjør hyggelige ting sammen – da er det lite som kan konkurrere, råder Heen. Foto: NTB

– MANGE ER REDDE FOR ÅPENHET

Heen møter ofte par som sliter med å kunne snakke godt sammen. Mange er redde for å være åpne og fortrolige med hverandre.

– Mange, og kanskje særlig menn, har problemer med å sette ord på følelser – og da kan den andre parten begynne å tolke selv. Da misforstår man gjerne, blir redd og føler seg tilsidesatt.

– Si de viktige tingene til hverandre. Det er vanskelig, men man må prøve! Tenk over spørsmål og prøv å komme med et svar. Ikke nødvendigvis med én gang, det er også OK å be om tid til å tenke over ting. Men da demonstrerer du i alle fall at du hører og respekterer det partneren din sier eller spør om, forklarer hun.

– Vi trenger alle å bli sett, hørt og tatt på alvor.

Heen tror at koronapandemien kan ha gjort vondt verre for mange når det kommer til åpenhet. Om man sliter med dette fra før, har det kanskje kostet for mye å innrømme for hverandre at man har vært redd for diverse på grunn av pandemien.

Hun utfordrer likevel:

– Men tenk om du klarer å være åpen? Folk blir glade for å høre det når du åpner deg. I tillegg tenker eller sier de kanskje: «Åja, er du sånn du også?»

Back To Top