Studie viser at kvinner er mer tiltrukket av psykopater

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

En undersøkelse viser at kvinner angivelig lett føler seg tiltrukket av menn med psykopatiske trekk. Her er jeg intervjuet av KK.no om saken.

Publisert: 6. november 2019
Tekst: Marie Kvitrud
Foto: NTB Scanpix

Dette bør du være obs på

Det er ikke alltid like lett å oppdage faresignal når du endelig møter en person som du liker godt og faller for. Du ser på sjalusien som et tegn på at han virkelig bryr seg, og faller for all smiger og oppmerksomheten som han gir. Det er lett å forstå at det er mulig å se seg blind, men det er likevel viktig å være litt obs.

En ny studien gjennomført av en PhD-student ved Brock University i Canada viser nemlig at kvinner er mer tiltrukket av psykopater, og at vi ikke nødvendigvis gjenkjenner disse tegnene i det motsatte kjønn.

I studien fikk de 46 menn til å lage et tominutters videoklipp, hvor de forklarte hva de kunne tenkt seg gjøre på en første date, og hva de ser etter i et forhold. De samme mennene ble så testet for psykopatiske personlighetstrekk. Deretter fikk 108 kvinner se videoene, før de rangerte hvor attraktive de anså mennene.

Studien viser at jo mer psykopatiske personlighetstrekk mannen hadde, jo mer attraktiv anså kvinnene at han var.

Ifølge studien er menn med psykopatiske trekk oftere selvsikre, har en ro med seg selv, er flinkere til å late som de er sjarmerende og sier de riktige tingene for å fremstå som mer attraktive. De klarer med andre ord å bruke sjarmen sin til å skape tillit og tiltrekning.

LETT Å BLI LURT: Hvem liker vel ikke å bli skjemt bort med blomster og oppmerksomhet?

– Lett å la seg lure

– Først og fremst vil jeg si at jeg tar den nye studien med en klype salt, fordi den sier lite om hva en psykopat er. Psykopater kan fremstå som smilende, sjarmerende og selvsikre, og det er klart at det er lett å lure andre i et kort videoklipp, sier Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut og psykoterapeut med spesialitet i psykodrama.

I dag brukes begrepet psykopat sjelden av psykologer, fordi det ofte blir misbrukt og tolket feil. Samlivsterapeuten sier at mange kvinner likevel er dårlige til å lese andre, og lar seg lure av tilsynelatende positive sider.

– Alle bør bruke god tid på å bli kjent med noen før de blir kjærester. Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. Det finnes ikke perfekte mennesker som bare er gode og flotte, sier hun.

Psykopater mangler empati, er egoistiske og gjør alt for å oppnå egen vinning. De manipulerer folk til å tro at de er uerstattelige og at andre får det forferdelig uten dem.

– Menn med psykopatiske trekk fremstiller seg selv på best mulig måte. Utad virker han gjerne perfekt, men i et forhold kan han være kontrollerende og slem, forklarer Sigridsdatter Heen.

Hun har et klart råd til kvinner som tror at de har møtt en mann med psykopatiske trekk.

– Unngå ham og kom deg unna. Psykopater mangler evne til forståelse for andre og evne til å endre seg. De forvrenger folks virkelighetsoppfatning. Ikke tro at han kan forandres, bare kom deg unna, råder hun.

Er selvsikre og ressurssterke

– Selvtillit, sjarm og badboy-fakter har kvinner alltid vært tiltrukket av. Fra biologiens side har kvinner sett etter en mann som kan forsvare og forsørge. Selv om vi har gått videre i likestillingen, så gjelder det nok litt fremdeles, forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Noen kvinner opplever nok menn med psykopatiske trekk som mer interessante, fordi de utstråler trygghet og sier de riktige tingene.

– Slike menn fremstår ofte som ekstremt sjarmerende i starten, og de fleste som kjenner en psykopat sier at de aldri ville trodd at vedkommende var det. De oppleves ofte som selvsikre og ressurssterke, noe mange kvinner synes er tiltrekkende, sier han.

Winther bekrefter at det kan være lett å la seg lure, og at det alltid er greit å være litt på vakt dersom noen fremstår unormalt selvsikre og kun sier akkurat det du vil høre.

– I de aller fleste tilfeller klarer man å se personlighetstrekkene til en person tidlig. Men hvis man blir veldig sjarmert og forelsket, er det lett å se forbi det og kun fokusere på det positive, sier han.

Dette kjennetegner en psykopat

Typiske kjennetegn ved psykopatisk atferd er:

 • Overfladisk sjarm, eventuelt glatthet
 • Selvsentrerthet, eventuelt storhetsideer om egen verdi
 • Kjedsomhet, stadig behov for nye impulser
 • Uttalt løgnaktighet, eventuelt bedrageri. bløffing, manipulasjon.
 • Manglende skyldfølelse og anger
 • Grunne følelser
 • Ufølsomhet; manglende innlevelsesevne i andres situasjon/verden
 • Snylting på andre, eventuelt utnyttelse av andre
 • Oppfarenhet, lav aggresjonskontroll
 • Promiskuøs seksuell atferd
 • Atferdsproblemer allerede før 12-årsalder
 • Urealistiske planer for fremtiden
 • Impulsivitet
 • Uansvarlig foreldreatferd hvis personen har barn
 • Hyppige ekteskap/samboerforhold
 • Ungdomskriminalitet før 15-årsalder
 • Bryting av prøvetid; gjentagelse av ulovlige handlinger som er domfelte
 • Ansvarsløshet
 • Ulike typer lovbrudd (for eksempel narkotika, frihetsberøvelse, seksuelle overgrep, vold)
Facebook
LinkedIn