Partnere med ulik personlighet krangler mest.

Picture of Anna Sigridsdatter Heen

Anna Sigridsdatter Heen

Par- og Personrådgiver, Psykodramaleder, Sexolog, Grunnlegger av Samlivsskolen

Like barn leker best. Partnere med ulik personlighet og ulike verdier krangler mest.

  Partnere med ulike personlighetstrekk krangler mest trass i at de kan ha like verdier.

Partnere med like personlighetstrekk og ulike livsverdier krangler mindre og er lykkeligere enn partnere med ulike personlighetstrekk og felles verdier. Det melder forskere fra universitetet i Iowa, som sier par med lignende personlighet er de lykkeligste. – som å være åpen, lett å ha med å gjøre eller godt organisert – ser ut til å spille en stor rolle i ekteskapet, sier forskerne etter å ha studert 291 nygifte par.

– Folk kan bli tiltrukket av mennesker med like holdninger, verdier og livssyn, og til og med gifte seg med dem. De kvalitetene er enkle å oppdage hos potensielle partnere. Men partnerens personlighetstrekk tar det lengre tid å bli kjent med, og de spiller ikke en viktig rolle før forholdet har vart en stund, sier forskerne.

Forskjeller i hvordan man takler små daglige utfordringer kan føre til mer «friksjon og konflikt». – Å leve i et forhold krever utstrakt koordinering og problemløsing i dagliglivet, sier forskerne bak studien.

De undersøkte parene hadde vært gift i snitt i fem måneder da undersøkelsen ble gjort, og de hadde gjennomsnittlig vært kjærester i tre og et halvt år.

Deltagerne ble bedt om å vurdere sine egne karaktertrekk. Parene som vurderte ekteskapet som svært lykkelig hadde relativt like personligheter.

Sammenfallende livsverdier og moralsyn partnerne imellom ga ingen klare utslag på lykkeskalaen, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet American Psychological Association’s Journal of Personality and Social Psychology.
Publisert i Cupido magasinet  desember 2015, for første gang 5/2005.

Facebook
LinkedIn